Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Atte Kaleva hade en alltför positiv inställning"

Från 2013
Uppdaterad 11.05.2013 19:29.
Faruk Abu-Chakra, och Atte Kaleva som syns i bakgrunden till höger
Bildtext Faruk Abu-Chakra, och Atte Kaleva som syns i bakgrunden till höger.
Bild: Yle/Stina Sirén

Atte Kalevas lärare i arabiska avrådde honom vid flera olika tillfällen från att åka till Jemen. Faruk Abu-Chakra säger att han flera gånger frågade Kaleva hur han vågar åka till Jemen och underströk att han själv aldrig skulle åka till ett så farligt land. Abu-Chakra kommer ursprungligen från Libanon.

Trots varningar från Abu-Chakra och flera andra, insisterade Kaleva ändå på att det inte skulle hända honom någonting. Kaleva hade varit i området tidigare och kände människor där.

- Han hade en allt för positiv inställning till området, man kan säga att han var för blåögd, säger Abu-Chakra.

Faruk Abu-Chakra är före detta lektor i arabiska vid Helsingfors universitet. Abu-Chakra gav privatlektioner i arabiska åt Atte Kaleva. Genom Kaleva fick Abu-Chakra också lära sig mer om Jemen, ett land som han inte var så bekant med från tidigare. Enligt Abu-Chakra kände Kaleva till riskerna, men litade på människorna han kände där.

- Atte talade alltid om att det var ett fantastiskt land med fantastiska människor.

Kaleva åkte till Jemen för två ändamål. Ett av ändamålen var att intervjua fundamentalister för doktorsavhandlingen han jobbade på. Det andra var att lära sig arabiska. Enligt Abu-Chakra hade Kaleva bråttom med att bli färdig med sin avhandling.

Abu-Chakra säger att arabiskan i Jemen är bra eftersom språket ursprungligen kommer från området. Men han påpekar att det går bra att lära sig arabiska också på andra ställen.

- Man kan till exempel lära sig bra arabiska också i Helsingfors eller Tartu, säger Abu-Chakra som för tillfället gästföreläser vid Tartu universitet.

Diskussion om artikeln