Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ledarskribenter efterlyser fakta

Från 2013
Uppdaterad 30.06.2015 15:44.
Bild: Hbl

Flera tidningsledare tar upp de något speciella omständigheterna kring Atte och Leila Kalevas vistelse i Jemen.

De finländska medierna höll tyst om paret Kalevas identitet, medan paret satt i fångenskap och man fruktade för deras liv. Men nu, när Atte och Leila Kaleva är i säkerhet i sitt hemland måste sanningen fram, uppmanar Hufvudstadsbladets, Helsingin Sanomats och Iltalehtis ledarskribenter.

I Hbl frågar Yrsa Grüne vad en finsk yrkesmilitär och en anställd vid ett statsbolag har att göra i Jemen om det inte handlar om en arbetsresa. Den officiella versionen är att premiärlöjtnant Atte Kaleva var där för att studera arabiska. Men med vetskap om hans bakgrund som terrorismforskare och med tanke på att Utrikesministeriet sedan år 2007 har varnat för att resa till Jemen, frågar Grüne rätt och slätt "Vad hade Atte Kaleva där att göra?".

Grüne kommer med flera frågor: Togs paret Kaleva in på ett österrikiskt militärsjukhus för vård eller för att ge information? Varför flögs de hem med privatplan från en europeisk stad som har reguljärflyg till Helsingfors?

"När gisslan nu är fri och i trygghet finns det ingen anledning att tiga. Inte kan det väl vara så att munkavlen läggs på med det allmännas väl som förevändning? Man får hoppas att Atte Kaleva förklarar varför han ville studera arabiska i just Jemen?", avslutar Yrsa Grüne i Hbl.

I Helsingin Sanomat kräver ledarskribenten likaså mera information, eftersom Utrikesministeriet inte har belyst händelserna i Jemen tillräckligt.

En fråga gäller lösensumman, skriver HS: Både Finlands och Österrikes regeringar har, helt väntat förnekat att man har betalat lösen för gisslan. Men så här i efterskott är det ändå relevant att veta hurudana ersättningar som har förekommit i samband med frigivningen, anser HS. Gick pengarna till kretsar nära terroristnätverket al-Qaida, vilket man tror i Jemen, eller till någon stam som har egna intressen? Sådana uppgifter tenderar hur som helst att läcka ut, konstaterar tidningen.

Iltalehti tar upp ansvarsfrågan när det gäller medborgarnas säkerhet. Paret Kaleva visste att Jemen kan vara ett farligt land för utlänningar. Ändå ville de resa just dit. Att vistas i arablandet Jemen stödde ju den avhandling som Atte Kaleva uppges ha på hälft. Men den här frigivningsoperationen kan ge skattebetalarna en räkning på en halv miljon euro och man kan fråga sig hur långt samhällets ansvar för medborgaren ska sträcka sig, skriver IL.