Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Diskussionen kring meteoriten i Lundo fortsätter

Från 2013
Bildtext Arkivbild av meteoritbitar som hittades i Oslo 2012 - har inget med meteoriten i Lundo att göra.
Bild: EPA/Terje Bendiksby

Polisen och den astronomiska föreningen Ursa fortsätter att tvista om den meteorit som observerades i sydvästra Finland i onsdags.

Enligt polisen skadades ett bostadshus i Lundo av den kraftiga explosion som antagligen uppstod då meteoriten kom in i atmosfären.

Ursa säger ändå att skadorna på husets sockel knappast uppkom som en följd av explosionen. På basis av Ursas observationer rörde sig eldklotet inte nära Lundo. Ursa påpekar också att husets fönster inte spräcktes, och att det därför låter otroligt att huset sockel skulle ha fått skador.

Nu svarar polisen i S.t Karins på Ursas påståenden i ett pressmeddelande, och säger att man fortfarande håller det för troligt att meteoritsmällen skadade huset.

Enligt polisen kan den hårda smällen ha fått byggnaden och jorden att skaka, vilket kan ha skadat huset.

Det finns heller ingenting som säger att fönstren måste gå sönder först, påpekar polisen. Det kan till exempel ha funnits spänningar i husets struktur från förr, som sedan har lättat som en följd av smällens ljudvågor, och spräckt huset sockel.

Enligt polisen i S:t Karins hördes en ovanligt hård smäll just i trakterna av Aura då eldklotet observerades. Det skadade bostadshuset ligger på gränsen mellan Aura och Lundo.

Läs också:
Meteorit skadade hus i Lundo - Ursa tvivlar
Astronomiska föreningen Ursas hemsida.