Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Minskning av strålningen i skolor kräver forskningsresultat

Från 2013
Är trådlöst nätverk skadligt?
Bildtext Är trådlöst nätverk skadligt?

Nivån av strålning från elektroniska apparater i skolan är något som oroar Stefan Röj, lärare på Vasa övningsskolas gymnasium.

Enligt Röj kan det finnas överkänsliga människor, och även om alla med tiden blir känsligare för strålning, tror han inte att skolan kommer att göra några radikala förändringar för att minska på strålningen innan forskningen kommer med konkreta bevis för strålningens farlighet. Han säger dock att man i skolan har funderat på vilken väg man ska ta med trådlös internetuppkoppling.

Riskerna med strålningen från mobiltelefoner och liknande elektroniska apparater har varit på tapeten under sista tiden. Frågan om strålningens farlighet har diskuterats och mycket forskning har gjorts för att få fram om strålningen kan framkalla cancer. Strålningen inom skolor har varit ett speciellt viktigt ämne i diskussionen.

- Trådlös elektronik underlättar enormt, men skolor behöver kanske inte ha det nyaste nya. Smidigheten man försöker uppnå i skolor med hjälp av elektronik går ibland till överdrift, säger Röj.

Europarådet i Sverige har år 2011 diskuterat mobilförbud i skolor. Då jag frågar Röj om hans åsikt om ett ”mobilförbud” och om det någonsin har diskuterats i Övis påpekar han att ett totalt mobilförbud inte någonsin varit aktuellt.

- Ett sådant förbud kommer aldrig på fråga om inte forskningen visar på extrema risker med strålningen.

Enligt Röj skulle ett lättare sätt att minska på strålningsnivån i skolan vara att dra mera sladdar i skolan istället för att allting måste fungera trådlöst.

Forskare har undersökt olika apparater angående nivån på den strålning de orsakar, och även om man t.ex. har kommit fram till vilka mobiltelefoner som orsakar mest strålning, så har man inte riktigt bevisat att strålningen skulle vara starkt cancerframkallande.

Lucas Ahlnäs
Vasa övningsskolas gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på svenska.yle.fi/skola