Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tuomioja förnekar bristande samarbete

Från 2013
Uppdaterad 12.05.2013 15:32.
Bild på tidigare utrikesminister och Europaparlamentariker Erkki Tuomioja.
Bild: EPA PHOTO LEHTIKUVA FILES/MARKKU ULANDER/tk/mda

Utrikesminister Erkki Tuomioja förnekar på sin hemsida att det förekom några motsättningar mellan Finland och Österrike i samband med fritagningen av den finländska gisslan i Jemen.

Tuomioja skriver att det täta samarbetet han hade med sin Österrikiske kollega inte bekräftar några av påståendena i den österrikiska sensationstidningen om att de finländska myndigheterna var arroganta och att samarbetet knakade i fogarna. Tuomioja tackar Österrike, Oman och Jemen för deras insats då dramat upplöstes.

Riskerna för kidnappningar har ökat i världen och de har blivit en central form för att finansiera terrorism. Det är också en orsak till att Finland inte betalar lösen, om sådana krav ställs. Att pengar, eller annan ersättning har använts då de kidnappade släpptes är möjligt, men Finland har inga uppgifter om det, skriver Tuomioja.

Han skriver också att frågan om andra kostnader är sekundär då det gäller att hjälpa människor som har råkat i en livsfarlig situation. Däremot är det skäl att också fundera på om man i lagen om konsulära tjänster - som också annars håller på att förnyas - borde klargöra bestämmelserna om olika aktörers ansvar och ersättningsskyldighet.