Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Jonas ärver en släkt

Från 2013
Uppdaterad 15.05.2013 09:54.
Programmet är inte längre tillgängligt

"Det är inte så att vi sitter i gungstolar och virkar näsdukar här ute i skärgården. Vi har nog dator, TV, internetuppkoppling… samma som i stan. Det enda som saknas är folk och det behöver inte vara en nackdel."

Jonas Nordberg, 15 år

Sexåringen David sitter på köksgolvet mitt i sin legovärld. Storebror Jonas stökar i garaget som vanligt. Hans värld handlar om skiftnycklar, skruvmejslar och olja. Med alla båtar, fyrhjulingar, bilar och mopeder så finns det alltid någonting att reparera. Drömmen är att bli tungfordonsmekaniker och starta en egen verkstad.

Seportaget: Att ärva en släkt
Bild: Kati Grönholm-Kulmala

De två skäripojkarna är 17:nde generationen ute på Kyrkogårdsö i Kökar kommun. Fast egentligen så är Kyrkogårdsö sedan länge känt som ett eget litet rike. Det har pojkarnas förfäder sett till.

"Gud är med oss, släkten Nordberg har alltid klarat sig trots hårda stormar och vintrar. Vi har ett välsignat släkte om vi säger så. Släkten har lyckats få nästa och nästa generation att leva vidare. Kyrkogårdsö är som en egen liten hemkommun för Nordbergare", förklarar Jonas Nordberg och berättar om sin farfars farfar Jan-Erik Nordberg.

"Han var känd över hela Åland och kallades Havskungen för att han ägde så fruktansvärt många holmar. Han var kung över det här riket med Kyrkogårdsö och 250 namngivna öar."

Havskungen kallades också för Salige Nordberg då han alltid tog fram Bibeln och gav besökare ett ord med på vägen. Då skärgårdsborna främst levt på jakt och fiske så har folket här prövat på många olika inkomstkällor. De började tidigt segla med sumpar till Estland och Stockholm och sålde fisk. På andra holmar betydde ordet rik att de hade potatis och en tunna strömming över vintern. På Kyrkogårdsö hade de råd att leva lite flottare.

Havskungens arv

Jonas får ofta höra släkthistorier berättade av farmor Ea och av sin pappa Markus Nordberg som betonar att här finns ett släktarv att föra vidare på många plan.

Seportaget: Att ärva en släkt
Bild: Kati Grönholm-Kulmala

"Arvet är förmånen att få föra den här levande ön vidare. Jag kallar det helst för ett förvaltarskap. På släktträdet som hänger på väggen i gamla salen så är det första årtalet 1539. Nog är det ett hisnande perspektiv att våra söner är den 17:nde generationen här på ön. Förfäderna var driftiga som lyckades överleva och likaså nu på 2000-talet måste vi vara kreativa. Bevara gamla anor men samtidigt utveckla det som finns", förklarar Markus Nordberg sitt tankesätt och påpekar att det inte längre finns många levande skärgårdshemman kvar, de flesta har blivit sommarställen.

Kyrkogårdsö

- Kyrkogårdsö med 250 namngivna öar hör till Kökar kommun.
- Två familjer bor på ön året om.
- Förbindelsebåten på rutten Korpo Galtby - Mariehamn tar iland nästan varje dag.
- Kyrkogårdsöborna var kända för sin lukrativa fiskhandel till Estland och Stockholm dit de seglade med sumpar fullastade med levande fisk.
- ”Havskungen” Jan-Erik Nordbergs arv omfattar bl a businessanda och en stark kristen tro.
- Värdparet Satu och Markus ”Lill-Onassis” Nordberg driver sommarpensionatet ”Havsgården”, kosmetikahandel samt äger otaliga båtar och svävare för taxi-, rutt- och posttrafik.

Markus Nordberg mer eller mindre bor ute till havs. Han skjutsar skolbarn, turister och delar ut post med någon av båtarna eller med luftkuddefarkost. Frun Satu sköter två företag varav det ena är pensionat Havsgården som tar emot lägerskolor om somrarna. Nyligen startade paret ytterligare ett företag, Ålands Sjötrafik. Markus har så många båtar att Ålandstidningen nyligen döpte honom till Lill-Onassis. Ett annat smeknamn han fått är Pojken med guldbyxorna. Markus skrattar och säger att han ibland kallar sönerna för Lillprinsen och Storprinsen och sin fru för Havets drottning. Så att de ska komma ihåg Havskungens arv. Den fysiskt hårt arbetande företagsamheten och strävan efter att ge sina barn andlig uppväxt i samma anda som förfäderna gjort. Jonas som bott hela sitt liv ute på ön känner ett stark längtan bort därifrån. Och han känner pressen.
"Det känns som om jag inte har något val utan jag måste ta över så att ön lever vidare. Så känns det ju. Lillebror David kommer säkert att studera och satsa på något annat. Men tänk om också jag vill det? Jag kanske vill göra något annat av mitt liv. Vad händer då med Kyrkogårdsö om ingen kommer hit mera? Jag skulle inte vilja göra någon besviken i alla fall, det är en hederlig släkt. Men som farmor min säger, man överlåter sina planer till Gud, det är väl det hela vår släkt har gjort."

Seportaget: Att ärva en släkt
Yle Fem torsdag 16.5.2013 kl. 21.00 (repris lördag 18.5.2013 kl. 14.45)
30 dagar på Yle Arenan efter sändning
En dokumentär av Kati Grönholm-Kulmala

Text: Kati Grönholm-Kulmala