Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rekordmånga ejderbon på Söderskär

Från 2013
En åda ruvar
Bildtext Ruvande åda i skärgården.
Bild: YLE/Esko Kitula

I år häckar rekordmånga ejdrar på Söderskär i Borgås yttersta skärgård. Söderskär och Aspskär är de viktigaste fågelskären i Finska viken.

Fågelskådare Gustaf Nordenswan har följd med häckningen på Söderskär sedan början av 80-talet. Han har aldrig sett så många ejderbon på Söderskär.

Bildtext Nordenswan har följt med häckningen på Söderskär sedan 80-talet
Bild: Yle/Mikko Koski

Nordensvan förklarar fenomenet med havsörnens återkomst till Finska viken. Det finns häckande havsörnar både på Emsalö och på Pellinge.

Unga havsörnsflockar har under de senaste åren förstört stora mängder edjerbon på obebodda öar.

För att skydda sig mot havsörnen söker sig ejdrarna allt mer till bebodda öar för att få skydd från människan. På Söderskär rör sig förutom fågelskådaren Nordenswan också fyrens ägare och turistgrupper.

Landstigning förbjuden för privatpersoner såhär års

Det är förbjudet för allmänheten att ta i land och röra sig fritt på Söderskär ända till slutet av juli. På fågelskyddsområdet får fåglarnas häckning inte ska störas.

För att förhindra att turister i de grupper som ägarna för till ön ska röra sig för nära bona så har ägarna tillsammans med Gustaf Nordenswan satt upp skyddsband runt häckningsområdena.

Om turisterna skulle få röra sig fritt skulle risken för att någon stiger på en ejderhona är överhängande. De har en så otroligt bra skyddsfärg att det är nästan omöjligt att upptäcka dem i det torra fjolårsgräset.

Bildtext De vitkindade gässen är inte särskilt många på Söderskär
Bild: Yle/Mikko Koski

Virus hotar ejdrarna

Trots att det finns rekordmånga ejderbon i år så finns det ingen garanti för att det blir många ungar. Vissa är dör stora mängder ejderungar, varför har det forskats mycket kring.

Det handlar troligen om att ejdrarna drabbas av virussjukdomar såsom fågelinfluensa. Det kan också ha ett samband med minskade mängder blåmusslor.

På Söderskär finns Finlands största skräntärnekoloni med cirka 120 par. Här finns också landets största koloni med tobisgrisslor.

Mellan 5000 och 7000 alfåglar på väg mot Sibirien har under våren rastat kring Söderskär, en del av dem blir troligen kvar hela vintern.

Söderskär fyr.
Bildtext Fåglar häckar också intill byggnaderna
Bild: Yle/Mikko Koski