Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Expert: Gå in och argumentera!

Från 2013
Uppdaterad 15.05.2013 15:31.
Bild: Johnny Sjöblom

Man ska säga ifrån och gärna också gå in i en diskussion med rasisterna. Det säger den expert på antirasism som Radiohuset har talat med.

Jonathan Leman är föreläsare vid svenska stiftelsen Expo, som utmanar och motarbetar intoleransen i samhället.

Leman tycker att den som inte håller med de intoleranta klart ska säga ifrån och uttrycka sin åsikt. Även om det handlar om främmande människor i exempelvis kollektivtrafiken.Om någon person blir utsatt för rasistiska påhopp är det jätteviktigt att ingripa, säger Leman.

- Om man blir utsatt för rasism på en offentlig plats och alla bara tiger, gör det betydligt mer ont.

Radiohuset: Jonathan Lemans tips: Vad göra när man möter vardagsrasism?

Programmet är inte längre tillgängligt

Besvara beskyllningarna

Också om det handlar om främlingsfientliga uttalanden på ett mer allmänt plan är det viktigt att inte hålla tyst, säger Leman.

- Om det inte finns en risk för att råka ut för våld, kan det vara bra att börja argumentera med den som uttalar sig rasistiskt.

Då gäller det förstås att vara förberedd. Tänk på förhand ut några svar på de mest allmänna rasistiska åsikterna. Om någon exempelvis drar alla utlänningar över samma kam som brottslingar, kan man kontra med en fråga om rasisten själv är redo att ta ansvar för alla brott som personer i hans eller hennes egen folkgrupp har begått. Det gäller att avslöja tankemönstret bakom - att de som hör till ens egen grupp är individer, medan någon som ser annorlunda ut bara tillhör en grupp.

Det går att påverka!

Enligt Jonathan Leman är rasismen inte någon naturkraft som bara sprider sig utan att man kan ingripa.

- Undersökningar visar att väldigt många är osäkra, de vet inte vad de tycker i frågor kring tolerans. Då är det lika sannolikt att man kan påverka dem med toleranta argument, som att man kan påverka dem med de intoleranta.

Även om man inte lyckas omvända den som häver ur sig rasistiska uttalanden i metron, så kan det hända att någon annan i vagnen lyssnar och påverkas, säger Jonathan Leman på Expo.

I Radiohuset i Radio Vega hör du Jonathan Leman om hur man kan vända debatten, så att det blir de intoleranta som tvingas försvara sig och reagera.

Lyssna på Radiohuset på Arenan!

Mer om ämnet på Yle Arenan