Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SAS slutar flyga Vasa-Helsingfors

Från 2013
Uppdaterad 13.05.2013 16:12.
SAS
Bild: SAS

SAS lägger ner flygrutten mellan Vasa och Helsingfors från och med den 19 augusti. Orsaken är att rutten inte är tillräckligt lönsam. Det säger Malin Selander pressansvarig i Sverige.

- Det är beklagligt. Vasa är en viktig destination för oss och vi kommer fortsättningsvis att flyga Vasa-Stockholm fyra gånger per dag. Vi tror dessutom att beläggningen kommer att öka på den rutten när vi lägger ner den till Helsingfors, så just nu ser det bra ut för Stockholmslinjen, säger Selander.

Riitta Björkenheim i Vasa flygplats.
Bildtext Riitta Björkenheim.
Bild: Bildström/Mats Sandström

Riitta Björkenheim på Vasek arbetar med utvecklingen av flyglogistiken i Vasa. Hon är besviken.

- Det här är jättetråkigt. Vi har misstänkt att det kan gå så här men vi och industrin i regionen har arbetat för att det inte skulle ske, säger hon.

Jobbet går vidare

- Vi måste ändå vara glada för att vi har sex-sju avgångar till Helsingfors med Finnair och Flybe, men det är klart att vi börjar söka nya bolag som kan tänkas vilja flyga den här rutten. Till exempel kommer jag att kontakta Norwegian, säger Björkenheim.

SAS lägger ner rutten Vasa-Helsingfors

Programmet är inte längre tillgängligt

Inrikestrafikens passagerarsiffor har gått ner ordentligt på de flesta håll i Finland under vårvintern. I Vasa beror det största bortfallet på att SAS slutade flyga till Köpenhamn.

- Men redan aprils siffror ser helt bra ut, de är nästan tillbaka på normal nivå. Jag tror att Vasa flygplats kommer att klara sig bra trots att flygbranschen är i stor kris för tillfället, säger Björkenheim.

SAS sista tur mellan Vasa och Helsingfors går den 18 augusti.