Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Man kan inte dansa hur länge som helst”

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bildtext Bettina, Jorma Uotinen

Danslegenden, koreografen, solisten och professorn Jorma Uotinen var gäst hos Bettina. Han började sin karriär med att dansa klassisk balett, åkte sedan till Paris där han lärde sig nya stilar och kom hem och överraskade och chockerade 70- och 80-talens finländare, bland annat för att han dansade barfota.

Nuförtiden är allt acceptabelt, dansen är rik på nyanser och det finns massor med olika stilar. Det finns tid och rum för alla typer av dans.

- Vi har mera dansare och flera shower idag, men danspubliken och de som älskar dans har alltid funnits, säger Uotinen.

Efter Rock the Ballets uppträdande på Bettinascenen sade Uotinen att han tycker om att se på skickligt utförd dans där det finns mycket estetik, men att det inte är just denna genre som tilltalar honom mest.

- Jag beundrar skicklighet, men jag behöver se ett djup i innehållet. Processen bakom verket och konstnärens inre tvång ska synas.

Den här dansshowen har kommersiella mål och har därför annorlunda värden.

- Jag jobbar just nu med Kuopio tanssii ja soi. Där får vi se uppträdanden som går rakt igenom hjärnan, hjärtat och levern, säger Jorma med ett skratt.

Om kärleken

Kärleken har uppe i många intervjuer som Jorma Uotinen gett. Det finns ingen annan orsak till det än att journalisterna ställer frågor om det. Han säger att med åldern minskar utbudet. Det finns inte mera så många intresserade. Allt har sin tid och kärleken är välkommen om den kommer.

Jorma Uotinen har haft tre stora kärlekar i livet, men han vill inte tala offentligt om det. Hur hålls vänskapen levande efter äktenskapet? Han är ju bästa vän med sin före detta hustru Helena Lindgren.

- Nuförtiden har vi en duett och uppträder tillsammans.

Jormas sångkarriär framskrider och han har sin trogna publik. På hösten kommer han ut med ett förnyat program. Efter danskarriären behövde han något annat och det blev sången. Han behöver en publik och han vill fortsätta att uppträda – men man kan inte dansa hur länge som helst.

Jorma Uotinen tilldelades professorstiteln för ett år sedan. Det som glädjer honom mest är att få bekräftat att han gjort något viktigt för det nationella kulturlivet.

Övriga gäster hos Bettina var dansgruppen Rock the Ballet och den skivaktuella svenska artisten Kim Cesarion.

Programmet kan också ses på Arenan.