Hoppa till huvudinnehåll

Jonas Jungar: Är nyheter hälsovådliga?

Från 2013
Uppdaterad 14.05.2013 09:40.
Jonas Jungar

Finns det en enda nyhet bland de tiotusentals som du har läst/sett/hört under det senaste året som har hjälpt dig att göra ett bättre beslut gällande någon viktigare fråga i ditt liv? Dagens nyhetsflöde är dåligt för din hälsa, hävdar den schweiziske författaren Rolf Dobelli. Kanske det är dags för hälsosammare långsamma nyheter, skriver redaktionschef Jonas Jungar…

Att ifrågasätta sig själv och sitt eget handlande kan vara nog så hälsosamt. Vi nyhetsjournalister bygger ju t.ex. vårt existensberättigande på att det vi sysslar med har en relevans för vår publik. Eller enklare uttryckt: vi föreställer oss att vi behövs.

Rolf Dobellis bästsäljare Die Kunst des klaren Denkens (ung. Konsten att tänka klart) tar oss ur den villfarelsen med sin bredsida mot allt vad nyhetsförmedling heter.

Dobelli jämför dagens nyheter med snabbmat. Medierna serverar oss små triviala munsbitar av information om allt mellan himmel och jord, som vi glufsar i oss utan att vi egentligen har någon nytta av det. Det är lättsmält och kräver inte mycket eftertanke. I motsats till t.ex. böcker kan vi i princip konsumera hur mycket som helst. Smågodis som inte ger någon mättnadskänsla.

Vidare: nyheter är irrelevanta. Vi lever i villfarelsen att nyheter på något sätt gör oss mera upplysta, när det är precis tvärtom. Att någonting är nytt, betyder inte att det är relevant, påpekar Dobelli. Genast vi är bortkopplade från nyhetsflödet blir vi ändå ängsliga för att vi tror att vi inte ”hänger med”. Hänger med i vad? I det som ”folk talar om”? Varför är det relevant?

Och mera salt i såren: nyheter förklarar ingenting. Nyheter är enligt Dobelli bara ”bubblor som ploppar upp till ytan från djupen”. De relevanta förklaringarna finns annanstans, i de långsamma, stora och osynliga trender som inte låter sig översättas i form av korta nyhetsinslag – i icke-nyheterna. Kommer vi att förstå den omgivande världen bättre genom att samla på oss en massa information, frågar Dobelli retoriskt.

Och som om de rent principiella invändningarna mot nyhetsflödet av idag inte vore nog, så menar Dobelli att nyheter är direkt hälsovådliga. De passiverar, leder till koncentrationssvårigheter, brist på kreativitet etc. De bidrar t.o.m. till dagens folksjukdom depression, menar han.

Hans lösning: sluta helt och hållet att konsumera nyheter. Något som har inspirerat också andra.

Nå. Det är ju lätt att avfärda Dobellis teser som överdrivna och alltför kategoriska.

Men hans resonemang fortsätter att gnaga i mig. Gör vi de rätta valen i vår rapportering eller går vi fortfarande på autopilot?

”Vi måste satsa mera på fördjupning och analys”. Det här är ett mantra som vår bransch redan i långa tider har mumlat för sig själv, men verkligheten har gått i motsatt riktning. Det bjuds på korta, snabba uppdateringar i varje upptänklig strut. Alla nyheter finns överallt, närsomhelst och i obegränsade mängder.

Varifrån nyheten härstammade glöms genast bort. Och den drunknar dessutom i följande nyhetsföljetong som pockar på vår uppmärksamhet för en liten stund. Följer man Dobellis teser är det just den massproduktionen och konsumtionen som fördummar oss.

Vi journalister måste därför oftare fråga oss själva: vad är syftet med att kabla ut denna korta notis? Vem gagnas av att ha tagit del av den och på vilket sätt? Och kanske viktigast av allt: vad om vi medvetet väljer bort den? Kan vi berätta mindre, men bättre?

Journalistik har visserligen alltid handlat om att välja och vraka, men dagens övermättnad av information för den principen till helt andra nivåer. I förlängningen kan man t.o.m. fråga sig varför nyhetsredaktioner överhuvudtaget längre ska syssla med regelrätta detta-har-hänt-nyheter.

Att vi ”har koll” är ju inte särdeles intressant längre, för det har alla.

Precis som snabbmatens frammarsch ledde till en motreaktion i form av den s.k. slow food-trenden är det kanske dags för en nyhetsdito.

Slow news, anyone? Med tanke på hälsan.