Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Nostalgi: bästa kläderna i Eurovisionen

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Verka Serduchka
Bildtext Verka Serduchka kom två i Eurovisionen år 2007.
Bild: EPA / SEPPO SIRKKA

Vi bad fyra finlandssvenska Eurovisionsbloggare dela med sig av de bidrag som de tycker haft de bästa outfiten genom tiderna i Eurovisionen.

På tisdagskvällen kör Eurovisionen igång med den första semifinalen. Då kommer vi att på scenen få se både astronauter, en klänning i brand och en jätte utklädd till Roger Pontare. Men det här med underliga scenkläder är ingenting nytt för Eurovisionen.

Fyra finlandssvenska bloggare listade de bästa scenkläderna genom tiderna i deras tycke.

HBL-journalisten Malin Slotte på TV-bloggen

Ukraina 2007 med Dancing Lasha Tumbai av Verka Serduchka

"Det har glittrat mycket under Eurovisionens snart sex decennier. Men mest oförglömligt glittrig var nog det ukrainska bidraget i Helsingfors 2007. Det här är kreativt på många sätt, inte minst visuellt. Och aldrig har väl ett skämtbidrag gått så här långt. Verka Serduchka kunde matcha scenutstyrseln med en välförtjänt silverplacering i tävlingen."

Eurovisionsfantasten Alexander Beijar – bloggen Älska Eurovision

Storbritannien 1981 med Making your mind up av Bucks Fizz

"Detta val väljer jag för deras klädval passar varandra och gör en bra helhet. Dessutom har de ett så fint "klädbyte" under låten."

Lisa Ahlvik, ÖT-journalist på bloggen Schlagerbiten

Ukraina 2004 med Wild Dances av Ruslana

"Jag gillar när outfiten är en genomtänkt del av showen. Och jag kan inte tänka mig någon bättre outfit för detta fantastiska bidrag än just dessa läderinspirerade vildmarkskreationer. Att just den här är min absoluta favoritschlager genom tiderna gör inte saken sämre."

Sofia Grankull, webbredaktör på ÖT, Schlagerbiten

Sverige 2006 med Invincible av Carola

"Jag älskar låten, men jag älskar också hela Carolas uppenbarelse. Det böljande blå skynket som sedan faller av hjälper Carola att fylla hela scenen. Kristussymbolen på hennes högerarm väckte debatt, men har en egen historia. De vita flaggorna lyfter sången. En strålande bra helhet helt enkelt."

Eurovision song contest, den första semifinalen tisdagen 14 maj kl. 22 på Yle TV2 och Radio Vega med svenskt referat. Även på Yle Arenan.

Finland röstar inte i den första semifinalen.

Twittra med hashtaggen #yleesc