Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Renoveringen av Stabshuset på slutrakan

Från 2013
Uppdaterad 14.05.2013 11:16.
Bildtext Renoveringen av Stabshuset är nu på slutrakan.
Bild: Yle/Johanna Burman

Trots problem med asbest och konkurs för huvudentreprenören ser renoveringen av Stabshuset i Korpo ut att hålla både tidtabell och budget.

Radio Vega Åboland: Renoveringen av Stabshuset på slutrakan

Programmet är inte längre tillgängligt

Många fastigheter i Pargas är fuktskadade och i akut behov av renovering. Det här sätter hård press på stadens ekonomi. Enligt fastighetschef Seppo Pihl kommer staden under de kommande fyra åren att behöva 22 miljoner euro för att fixa upp över 200 fastigheter.

Men en byggnad man snart kan stryka från den långa listan är Stabshuset i Korpo. Pargas stad beslöt tidigare att renovera Stabshuset för att samla alla service till byggnaden och renoveringen börjar nu vara på slutrakan. Enligt fastighetschefen ser renoveringen ut att hålla budgeten på 1,5 miljoner euro. Detta trots att man blivit tvungen att ta 50 000 ur Stabshusets budget och ge till renoveringen av Björkhagens daghem som är en av de fastigheter som oväntat drabbats av fuktskador.

Bildtext Trots problem tycker fastighetschef Seppo Pihl att renoveringen i det stora hela gått som planerat.
Bild: Yle/Johanna Burman

Renoveringen har dock inte varit problemfri och enligt Seppo Pihl har man till exempel hitta asbest i byggnaden.

- Vi har hittat spår av asbest och kontaktat Regionförvaltningsverket. Asbest är farligt så vi kommer att vara mycket noggranna, säger Pihl.

Enligt Pihl var det mycket oväntat att man hittade asbest i fastigheten men han försäkrar att man nu har situationen under kontroll och att alla hyresgäster kan flytta in enligt tidtabell.

Ett annat oväntat problem man stött på under renoveringens gång är att huvudentreprenören drabbats av ekonomiska bekymmer och tvingats söka om konkurs. Men enligt Pihl har man nu hunnit så långt i processen att renoveringen inte kommer att påverkas av en eventuell konkurs.

- Samarbetet har fungerat mycket bra och vi håller tidtabellen, säger Pihl.

Bildtext Minna Österlund vid Restaurang Hjalmars tycker renoveringen av Stabshuset gått bra.
Bild: Yle/Johanna Burman

Trots problemen börjar nu renoveringen vara på slutrakan. Stadens utrymmen på översta våningen är klara och väntar på att tjänstemännen ska flytta in efter sommarens semestrar. På marknivå finns som tidigare restaurang Hjalmars.

- Det ser riktigt bra ut och kockarna är nöjda. Maten kommer ut snabbare nu, säger Minna Österlund vid restaurangen.

Restaurangen väntar ännu på att arbetet med deras två nya hotellrum ska bli klara och Österlund hoppas att arbetet ska vara klart innan sommarens första turister anländer.

På källarvåningen kommer arkivet att flytta in. Där kommer det i framtiden också att finnas utrymmen för ungformar men enligt Seppo Pihl har man blivit tvungen att skjuta upp det arbetet till 2014 efter att en del av budgeten gått till renoveringen av Björkhagens daghem. På källarvåningen finns också ännu 30 kvadratmeter som står tomma i väntat på hyresgäst.