Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Seniorernas dryckesvanor en utmaning

Från 2013
Uppdaterad 14.05.2013 16:45.
alkohol
Bildtext Dryckesvanorna var fuktigare förr, säger forskare.

Kraven på servicestrukturen i samhället ökar i och med att seniorerna tar med sig sina fuktiga dryckesvanor till servicehus och vårdhem, säger forskaren Thomas Karlsson vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Alkoholforskare Thomas Karlsson
Bildtext Forskare Thomas Karlsson.

Medellivslängden ökar och dagens 65 plussare är uppvuxna med fuktiga dryckesvanor. Det märks nu när konsumtionsstrukturen åldras i samverkan med befolkningen, poängterar Karlsson.

- Nu får hemvård och olika boendeformer för äldre ta emot en ny kundkrets med nya vanor, säger han.

Yngsta pensionärer dricker mest

Forskarna uppger att de yngsta, manliga pensionärerna dricker mest. Ändå är det bland kvinnor i pensionsåldern som drickandet har ökat mest.

I THL:s senaste publikation är det 56 procent av männen i gruppen som anses dricka mer än måttligt med sprit - 44 procent är kvinnor. Rapporten visar också att drickandet generellt minskar med stigande ålder men betecknas ändå som betydande bland män i 75 - 84 års ålder i den grupp pensionerer som forskarna synade.

Ny missbrukargrupp

De äldre utgör en ny grupp missbrukare som inte är så lätt att känna igen, fastslår forskare. De efterlyser nya lösningar när det gäller att hjälpa äldre med rusmedelsproblem. Det gäller att skola vårdpersonalen och det gäller att bli bättre på det så kallade uppsökande arbetet, att hitta och känna igen de äldre som dricker mer.

De råkar ofta illa ut i hemmet, faller eller skadar sig och för den anhöriga - en livskamrat eller de vuxna barnen - kan situationen vara mycket besvärlig. Just de här seniorerna utmanar också samhället och tjänsterna, säger forskare Thomas Karlsson.

Minderåriga en ljusglimt

Attityderna till minderårigas drickande är fortfarande fördömande och det märks i statistiken.

- Det råder en nykterhetstrend bland minderåriga under 18 år, de dricker mindre i dag jämfört med tidigare och de dricker sig inte så fulla som för 20 år sedan, säger Karlsson.

Den här positiva trenden försvinner ändå när de är 18, beklagar Karlsson. Flickor dricker också jämlikare med män i dag - vilket betyder att flickor och kvinnor har börjat dricka mer. De har också sin alkoholdebut tidigare än pojkarna. Vad det beror på vet inte forskarna riktigt.

Har du erfarenheter av temat? Hur fungerar det i vården på olika plan? Kommentera gärna!

Länktips:

Radions samhällsgranskande magasin Radar beskriver alkoholproblem bland äldre som en tickande bomb.

Alkoholskador kostar 1,3 miljarder årligen

Rapport om finländarnasw alkoholkonsumtion år 2009, på svenska.

Lyssna på Samtal om livet med Marianne Siermala på arenan!

Statistisk årsbok om alkohol och narkotika