Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Våren kulminerar i heltysk final

Från 2013
Uppdaterad 15.05.2013 10:16.
Dante och Robert Lewandowski möts i Champions League-finalen.
Bildtext Dante och Lewandowski möts igen på Wembley.
Bild: EPA/AndreasGebert/AllOverPress

Finalen i fotbollens Champions League är i år en heltysk angelägenhet när Borussia Dortmund och FC Bayern München möts på Wembley den 25 maj.

Det är fjärde gången i Champions League som två lag från samma land möts i final. Våren 2000 var matchparet helspanskt, när Real Madrid och Valencia finalspelade i Paris. Våren 2003 möttes italienska Milan och Juventus i Manchester och våren 2008 drabbade Manchester United och Chelsea samman i Moskva.

London har fått agera värd för finaler i Europacupen och Champions League sex gånger tidigare. Senast det begav sig slog Barcelona Manchester United med 3-1 - året var 2011.

Två dagar innan den stora finalen spelas damfinalen i Champions League. I den möts Wolfsburg från Tyskland och franska Lyon. Matchen spelas den 23 maj på Stamford Bridge.

På sin väg till final har tyska mästarna FC Bayern München slagit ut Bate Borissov, Lille, Arsenal, Juventus och Barcelona.

Borussia Dortmunds har på sin väg till finalen eliminerat kvintetten Ajax, Manchester City, Shahktar Donetsk, Malaga och Real Madrid ur turneringen.

Bayern spelar redan sin tionde final - av de nio tidigare har fyra slutat i seger. Bayerns senaste triumf härstammar från våren 2001.

För Borussia Dortmund är finalframträdandet lagets andra. I sin första och enda final hittills slog laget Juventus i München med 3-1.

Den heltyska finalen lördagen den 25 maj sparkas igång klockan 21:45.

Matchen sänds i Yle TV2, Yle HD och kan även ses via Arenan. Antti Koivukangas svarar för det svenskspråkiga referatet.