Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Från Helsingfors cykelleder till USA:s landsvägar

Från 2013
Uppdaterad 15.05.2013 13:58.
Bildtext Laura Kähkönen och Pippu Ahvenainen cyklar från San Franciso till New York.
Bild: YLE/Carina Bruun

Helia-Haaga studerandenas slutarbete blir en cykelrutt på femtusen kilometer genom USA.

Morgonöppet: Pippu Ahvenainen och Laura Kähkönen i Morgonöppet

Programmet är inte längre tillgängligt

Pippu Ahvenainens och Laura Kähkönen, som studerar vid yrkeshögskolan Helia Haaga, ville göra ett annorlunda slutarbete. De bestämde sig för att cykla från San Francisco till New York och samtidigt samla in pengar till välgörenhet.

- Vi har öppnat ett eget Unicefkonto dit man kan skänka pengar under resans gång, säger de och tror att de med hjälp av jippot kan uppmärksamma hur dåligt en del människor har det i världen.

Hur har Helsingfors cykelleder föreberett er för USA?

Vi cyklar nästan överallt nuförtiden. Om man vet var cykelvägarna finns är det rätt lätt att cykla i Helsingfors. Men vet man inte, kan det bli problem. Visst finns det snuttar i centrum där man är tvungen att cykla mitt på gatan bland bilarna

Kähkönen och Ahvenainen har inte tidigare varit några stora cykelentusiaster och har mest använt cykeln som fortskaffningsmedel. Nu har de likadana blå cyklar med all den utrustning som behövs för en lång resa genom USA.

- Visst har vi tagit i beaktande att stora långtradare åker förbi. Då måste vi bara cykla långsamt och hoppas att det inte går allt för tokigt om vi på grund av luftströmmar flyger i diket ett par gånger, säger Kähkönen och Ahvenainen som inte i varje fall ännu är nervösa över den stora resan.

Pippu Ahvenainens och Laura Kähkönen är ochså med i Bettina som sänds på måndag i YLE FEM kl.21.00