Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagare i Nykarleby döms för människohandel

Från 2013
Uppdaterad 30.05.2014 14:25.
kaffekopp i handen
Bildtext Arkivbild.

Enligt Österbottens tingsrätt ska de vietnamesiska företagarna rekryterat drygt tjugo vietnameser till sitt monteringsföretag i Nykarleby.

De dömda har lockat vietnameserna till Nykarleby med löften om höga löner och bättre livsförhållanden. När de kommit till Nykarleby har de genast satts i arbete.

De vietnamesiska arbetarna har tvingats arbeta från klockan 7 till 19, ibland till 23. De har arbetat sju dagar i veckan. Lönen har varierat mellan 500 och 900 euro i månaden.

Inga ersättningar för övertid och semester har betalats ut. Arbetarna har inte haft någon vetskap om att deras arbetsgivare startat ett lönekonto i deras namn.

Arbetarna har stått under ständigt hot om att bli hemskickade om de inte arbetar och sköter sig. De har inte fått chansen att lära sig svenska eller finska och de har inte heller fått ha kontakt med landsmän i Finland.

Genom att utnyttja de anställdas beroendeställning och skyddslöshet har man hållit dem i vad åklagaren anser vara tvångsarbete. De har förskingrat sina arbetstagares inkomster och öppnat ett bankkonto dit pengarna förts över.

Företagarparet döms till ett två och ett halvt års fängelsestraff för människohandel och grov förskingring. De vietnamesiska arbetarna ska sammanlagt få skadestånd som uppgår till cirka 200 000 euro. Offren ska även ersättas för sitt lidande.

Människohandeln har pågått mellan februari 2004 och april 2009 och upptäcktes i och med ett fall av misshandel.