Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bara en privatägd fyr i Finland: Söderskär

Från 2013
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.

Ari Laamanen och Sebastian Lönnqvist äger Söderskär fyr som ligger i Borgå yttersta skärgård. De två herrarna fattade sitt köpbeslut på basis av en tidningsannons för tio år sedan. De köpte fyren utan att ens ha fått se den i hopp om att kunna rädda den för framtida generationer.

På tio år har mycket hänt, men utvecklingen mot en tursitattraktion har gått betydligt långsammare än vad ägarna räknade med från början. Vissa kommunala och statliga tjänstemäns ovilja att samarbeta har vållar problem, säger Ari Laamanen.

Museiverket har skyddat fyren

På tio år har fyren renoverats i ett sådant skick att den kan bevaras för eftervärlden och Museiverket har på initiativ av ägarna skyddat den både invändigt och utvändigt. Det här skedde år 2010. En skyddsbeteckning underlättar möjligheterna att få finansiering utifrån för renoveringar, säger Ari Laamanen. Nästa utmaning är att renovera fyrens utsida, en satsning som kostar åtminstone 200 000 euro och här är finansieringen fortfarande oklar.

Bildtext På Söderskär finns en gammal hängbro till den forna lotsstugan
Bild: Yle/Mikko Koski

För tio år sedan var det totalförbud mot att stiga i land på Söderskär från maj till slutet av juli för att det är ett fågelskyddsområde. Idag har ägarna speciallov från Miljöministeriet att ta grupper till Söderskär också under fåglarnas häckningstid. Det här undantagslovet ger bättre förutsättningar för ägarna att få lönsamhet i fyrägandet, men än så länge har det snarare varit ett penninghål än en lukrativ business. Ägare Ari Laamanen tror inte heller att fyrägandet någonsin blir en ekonomiskt lönsamt, men för ägarna har det här betytt en möjlighet att bevara fyren för eftervärlden.

Forststyrelsen äger marken och trähusen på Söderskär. Från att ha varit ett fågelskyddsområde i Forststyrelsens ögon så klassas Söderskär idag som turistområde. I flera år har träbyggnaderna på ön rustats upp och renoveringen fortsätter med Eu-finansiering och ny entreprenör i sommar. Renoveringen av bland annat den forna lotsstugan fortsätter och målet är att renoveringen av träbyggnaderna ska vara klar i år.

Mer om ämnet på Yle Arenan