Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Enkel potatis- och purjolökssoppa, vichyssoise, är sommarens godaste husmanskost

Uppdaterad 01.06.2023 11:21.
En tallrik soppa på ett gult bord.
Bildtext Vichysoisse kan ätas varm eller kall.
Bild: Yle/ Strömsö

Den här soppan kommer från Frankrike. Den är fräsch och mild och lika god kall som varm.

Här avnjuter vi den som en sval sommarsoppa och skopar upp den med ett gott ugnsrostat bröd.

Vichyssoise

Ingredienser

  • 0,5 kg mandelpotatis eller färskpotatis

  • 1 purjolök

  • 1,5 dl crème fraîche

  • 0,7 dl mjölk

  • 1 dl kall grädde

  • olivolja

  • svartpeppar

  • salt

Instruktioner

  1. Skala potatisen och skär den i skivor, lägg i en kastrull med mjölk och lite salt.

  2. Använd det vita på purjolöken. Skölj noggrant och skär i bitar. Lägg ner purjolöken i kastrullen och koka den mjuk tillsammans med potatisen, ungefär 10 minuter.

  3. Häll i grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och crème fraiche.

  4. Ringla över en god olivolja eller brynt smör.

  5. Bryt grova bitar av ugnsrostat bröd och använd som sked.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk