Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Kaj Korkea-aho väckte skratt och beundran

Uppdaterad 14.06.2013 18:04.
Kaj Korkea-aho.
Bildtext Kaj Korkea-ahos debutroman Se till mig som liten är, uppfyllde hans drömmar om att bli författare.

Möjligheten att få möta otroliga människor är en av fördelarna Kaj Korkea-aho nämner då han talar om sitt yrke som författare. Hans anförande väckte både skratt och beundran bland eleverna.

När Kaj presenterar sig för de förväntansfulla ettorna börjar han med att säga:

-Jag associerar Borgå med kärlek och choko.

Just nu skriver Kaj på sin tredje roman. Han skriver även kolumner till olika tidningar och har arbetat på Radio X3M. Han har skrivit och varit med i pjäser och gillar att göra sketcher. Han berättar att han redan som liten hade en dröm att få skriva böcker och se sina egna böcker i bokhyllan. Som 11-åring fick han sin första skrivmaskin i julklapp och skrev då en spökhistoria, som han var så stolt över att han skickade in den till ett förlag. Ingen var intresserad, han var besviken och ledsen men gav aldrig upp.

Kaj berättar om hur han i högstadiet träffade sin bästa vän och nuvarande kollega Ted Forsström. De kom väldigt bra överens och startade tillsammans en webbsida som de kallade Pleppotoy, där de skrev roliga saker.

- Sedan hände något hemskt, säger Kaj. Jag fyllde 20.

Alla andra skaffade nämligen arbete och familj medan han bara gjorde det han gillade. Han berättar att han också fortsatte skriva och när han vann en novelltävling uppmuntrade det honom att skriva mer. Genom det förstod han att han inte bara ville skriva sketcher utan också romaner, vilket ledde till att han skrev debutromanen Se till mig som liten är år 2009. Kaj säger att han då kände att han uppfyllt sin äldsta dröm och att han gjort ”allt” som är viktigt. Han konstaterar ändå att det finns sådant han inte gjort än, han har t.ex. inte besökt Tolkis!

Kaj har också tillsammans med Ted Forsström skrivit Pleppoboken som är en samling sketcher de gjort under femton år. På hösten 2012 skrev han sin andra roman Gräset är mörkare på andra sidan, som är en hyllning till vänskap.

Kaj Korkea-aho säger att han tycker om att skriva eftersom hans texter får människor att tänka och inse saker om sig själva. När han skriver utvecklar han även sig själv och sina känslor genom att sätta in sig i en situation och skriva ner sina åsikter.

- Det är såhär jag fungerar, avslutar Kaj Korkea-aho sitt anförande som både roade och väckte många tankar.

Pinja Lindholm, Sirke Roisko, Wilma Westerholm
Borgå Gymnasium

Den här texten är skriven av skolelever i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på svenska.yle.fi/skola