Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Byråkrati förstör ungdomsgarantin

Från 2013
Uppdaterad 16.05.2013 11:57.
Byggnadsarbetare och element
Bildtext Många byggbolag väljer att anställa utländsk arbetskraft framom ungdomar, säger ordföranden för byggfacket.
Bild: Yle

Enligt ordföranden för byggfacket Rakennusliitto, Matti Harjuniemi, misslyckas försöken att ge unga arbete p.g.a. byråkrati och likgiltighet bland arbetsgivare.

Ungdomsgarantin som trädde i kraft vid årsskiftet ska säkra en utbildningsplats eller arbetsplats för alla under 25 år och för nyutexaminerade personer under 30 år inom tre månader efter att de anmält sig som arbetslösa.

Trots garantin har arbetslöshet bland unga fortsatt öka. Enligt den senaste statistiken är 28 procent av de unga arbetslösa och utan studieplats. I fjol gick 20 procent av de unga utan arbete.

Stödet för arbetsgivare fungerar inte

En åtgärd inom ungdomsgarantin är ett lönestöd som staten betalar en arbetsgivare som ger en ung person jobb.
Matti Harjuniemi som är ordförande för byggfacket Rakennusliitto ser inga chanser för lönestödet:

- EU-regler, regler kring konkurrens och bestämmelser som gäller statsstöd blir ett hinder för lönestödet. Om företaget har permitterad eller uppsagd personal kan man inte utnyttja lönestödet för att anställa unga inom byggbrancshen, utan man blir tvungen att ta in en av de tidigare arbetstagarna i stället, säger Harjuniemi.

Inom den konjunkturkänsliga byggbranschen förändras läget på arbetsmarknaden snabbt och arbetsplatser kommer och går. Då är det enligt Harjuniemi närapå omöjligt att anställa unga arbetslösa.

Harjuniemi säger också att byggfirmor ofta hellre tar in utländsk, billig arbetskraft än finländska unga.

Arbetsgivare likgiltiga

Mattu Harjuniemi säger att arbetsgivare inom byggbranschen inte bryr sig om unga arbetssökande:

- Vi som har hand om arbetsplatser som kunde ge unga ett bättre liv bryr oss i själva verket ganska lite om att ge unga en chans att bli delaktiga i samhället, säger Harjuniemi.

Ljusglimtar inom markbygget

Enligt Harjuniemi har aktörer inom markbyggnadsbranschen startat ett eget projekt för att anställa unga:

- Delegationen för markbyggnadsbranschen startar med egna pengar ett projekt där unga kan få goda jobb som t.ex. maskinarbetare, säger Harjuniemi.