Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Brudklänningar i ny belysning

Från 2013
Uppdaterad 16.05.2013 11:24.
Museichef Pia Willhemsson och Museiassistent Carina Nygård
Bildtext Museichef Pia Willhemsson och museiassistent Carina Nygård är glada över den renovering som snart är klar
Bild: YLE/Stefan Paavola

Renoveringen i Lovisa Museum har gjorts med en tidspressad tidtabell. Det gamla kommendantshuset har fått fräscha färger på innerväggarna och de nya elkablarna smälter förvånansvärt bra in i interiören.

- Vi har hållit tidtabellen och arbetet har löpt väl. Det är en utmaning att renovera i ett gammalt hus som detta. Man kan inte borra stenväggen, för då finns det en risk att en större del rappning faller ner. Gamla elkabelklammer har dragits försiktig ut med tång och de nya klammerna har knapprats fast varsamt med hammare, berättar museichef Pia Willhemsson.

Bröllopsklänningar och snickarglädje

När Muséet öppnar för allmänheten den 24 maj finns där en massa bröllopsklänningar utställda. Den äldsta klänningen är sydd 1814 och den nyaste 2012.
- Vi har klänningar från alla årtionden mellan dessa årtal, förutom från tjugotalet. Det decenniet representeras med fotografier, berättar museiassistent Carina Nygård.
Den 14 juni öppnas utställningen ”Snickarna Pihlman”. Då ställer man ut föremål som Pernåborna Pihlman har tillverkat. Utställningarna pågår till första september.