Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Plantera tidiga vårblommor: balkansippa, bellis och förgätmigej

Från 2013
Uppdaterad 08.02.2018 14:26.
Vita pärlhyacinter med en röd vägg som bakgrund
Bildtext Krukorna har fått nya blommor.
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Kruknarcisser, violer och penséer är de första blommorna som dyker upp kring påsk, men det finns också andra köldtåliga och slitstarka växter som tål vårt ombytliga vårväder.

Utbudet på växter som tål en smula kyla ökar hela tiden. Det gäller att hålla ögonen öppna och följa med vad som finns till salu. Fråga efter balkansippa och bellis!

På Strömsö planterade vi flera spännande växter som alla tål både väder och vind:

Lökväxter – är mera än bara kruknarcisser, vi planterade pärlhyacinter men alla lökväxter lämpar sig för tidig utplantering t.ex. tulpan, scilla och krokus.

Förgätmigej (Myosotis)– en tålig blomma som trivs bäst i lite lägre temperaturer. Den är mycket vacker och tacksam i den tidiga vårplanteringen på trappan.

Bellis (Bellis perennis) – även den trivs i lägre temperaturer. Bellis är vacker och hållbar i utekrukor och i rabatten.

Balkansippa (Anemone blanda) – olika sippor är utmärkta att använda i krukplanteringar och kan senare planteras ut i perennrabatten.

Pensé och violer – hör till våra mest använda uteblommor på våren. Penséer är alltid lika vackra och tacksamma.

Förutom olika blommande växter kan man med fördel använda små barrväxter, olika gräs och murgrönor i de tidiga uteplanteringarna.

Vi flätade också videkoner som får bli kvar i krukan hela sommaren också efter det att vårblommorna byts ut till sommarblommor.

Vårblommorna har en rätt kort säsong och därför har de inte så stora krav på växtunderlaget. Luckra upp fjolårsmyllan, fyll på mylla om det finns behov, vattna och plantera. Vårblommorna behöver ingen gödsling de klarar sig på det som finns i myllan.

Avsluta gärna planteringen med att täcka över all synlig mylla. Vi använde torrt gräs och barr från cembratallen. Välj gärna täckmaterial med en färg som stöder och tar fram karaktären på blommorna du planterat.

Sedan är det bara att njuta av vårens första blommor, putsa bort vissnade blommor och komma ihåg att vattna!

Mer om ämnet på Yle Arenan