Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Ångbåtsbryggan 3 - bänk

Från 2013
Uppdaterad 16.05.2013 17:19.
Ångbåtsbryggan har fått en ny bänk.
Bildtext Ångbåtsbryggan har fått en ny bänk.
Bild: YLE/Strömsö

BRYGGAN

Bryggan är byggd för länge sedan, kanske mera än hundra år sedan. Men med åren har den tappat sin glans och pondus. Vi ville återställa några av de detaljer som vi tycker en ”ångbåtsbrygga” från sekelskiftet skall ha. Bryggkanten bör ha ett stabilare utseende. Ett staket med bänk kunde höja bryggans status och en stolpe med information kanske kunde vara ”pricken över i”.

Här kan du se hur det gick till när Johan och Camilla renoverade ångbåtsbryggans byggkjol och fundament

Här kan du hur det gick till när Johan och Jonathan byggde ångbåtsbryggans staket.

Här kan du hur det gick till när Camilla gjorde två skyltar till bryggan.

BÄNKEN / SITTPLATSEN

Badflickor på Strömsöbryggan.
Bild: YLE/Strömsö

Idé

Att bygga en bänk behöver nödvändigtvis inte betyda att man förväntar sig att någon skall sätta sig ner. Blotta närvaron av en bänk kan ha en rogivande eller vilsam inverkan på en plats eller de på personer som vistas där. Inspirationen till vår bänk fick vi från ett gulnat fotografi av två badflickor från tidigt 1900-tal på Strömsö. Egentligen kommer vi inte att bry oss speciellt mycket ifall den blir använd eller inte. Huvudsaken var att våra badflickor återfår sin sittplats och att den kanske kan förstärka stolparnas rytm och därigenom sakta farten på landgången. Få se om vi lyckats?

Material

Några träplankor i dimensionen 45x95, som spikades fast i tvärgående plankbitar av samma material. Naturligtvis tog ur stolparna för de tvärgående plankbitarna för att kunna få en stabil infästning.

Måttsättning

För att dimensionera bredden av en bänk räknar man normalt med 600mm bredd för en person. Är man många och väl bekanta kan det räcka med 500mm och till och med ännu mindre. Höjden på en bekväm bänk eller sittplats varierar mellan 400mm och 500mm. Oftast kan man använda sig av medelmåttet 450mm. Sittplats för längre vila och för barn kräver noggrann anpassning till verksamheten eller användaren.

Om sittplatser

Micael och Ola bloggar om sittplatser av alla möjliga varianter. Om man vill går det säkert bra att bidra med en egen bild på en spännade, lustig eller udda sittplats.

Ytbehandling av Kjolen

Tanken var att Brygglockets kant / kjolen skulle få samma färg som locket, alltså naturligt grått. Hur som helst är det ett bra val som hajdulerar (passar in) och ger brygglocket och kjolen ett enhetligt uttryck. Vi behandlade träribborna med järnvitriol. Ett pulver som är en biprodukt från industrin. Det uppstår när man galvaniserar stål, t ex spik. Pulvret blandas i varmt vatten och så är det färdigt att strykas på träet. Det är i det närmaste en färglös vätska. Det tar en vecka eller två innan det börjar synas att träet blir grått. Vi valde att blanda i lite grått betspulver för omedelbar effekt. Det viktigt att träet får stå ute i sol, väder och vind ett tag, kanske ett par veckor, innan man strycker på järnvitrionvätskan. I annat fall kan träet få en grönaktig ton istället för gråaktig.

Ytbehandling av Staket & Bänk

Vi lekte med tanken att ge bänkens sittplan en avikande färg för att framhäva den lite eller få den att smält in med locket till landgången. Men efter att vi följt med målarmästarnas framfart på kjolen beslöt vi oss för att satsa på enhetlig färgsättning för staket och bänk. Det hade vi i alla klart för oss att staket skulle ha mörk ton, och vi försökte hitta en färg som skulle hajdulera (passa in) med trädstammarna i närheten. Vi köpte två burkar oljelasyr, en brun och en svart, och så blandade vi på plats. Om man vill färgsätta byggnationer som uppförs på natursköna och öppna platser, som standen är ett typexempel på, bör man vara mycket försiktig med att använda färger som sticker ut eller förstärker former. Vit färg skall man undvika. Hitta gärna inspiration i naturens egna färger i omgivningen.

För övrigt anser jag att det borde byggas fler båthus längs vår kust.

Mer om ämnet på Yle Arenan