Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det går bra för IT-företaget Multitronic

Från 2013
Uppdaterad 02.07.2015 17:01.
Multitronic

Trots finanskrisen och en hård konkurrens har IT-företaget Multitronic i Vasa lyckats öka sin omsättning betydligt de senaste åren.

Och i onsdags premierade tidningen Kaupplehti företaget för den starka tillväxten. Kaupplehti har delat in landet i fem geografiska områden. Och Multitronic har fått priset i sitt område som innefattar Österbotten, Mellersta Österbotten, Södra Österbotten och Birkaland.

Motiveringen lyder att företaget har haft en snabb tillväxt i en bransch med hård konkurrens och flera utländska konkurrenter.

Fler bolag kunde etablera sig på den svenska nätmarknaden

Dessutom har Multitronic fått en fot in på den svenska nätmarkanden. Sverige är en lika viktig marknad som Finland för företaget och det här är ovanligt för finländska företag.

- Det är klart att vi har en konkurrensfördel med språket, det är en grundförutsättning att vi kan sköta det lika bra på svenska som på finska. Sedan borde det ju i princip inte vara svårare för ett finländskt bolag att jobba i Sverige än för ett svenskt bolag att jobba i Finland. Det är kanske bara någon slags tröskel eller förutfattad mening om att vara lillebror, men så behöver det ju absolut inte vara, säger styrelseordförande Tom Kecklund.

Tom Kecklund och Jens Drud Hansen
Bildtext Tom Kecklund och Jens Drud Hansen.

Stora företagskunder ett bra val

Omsättningen har ökat snabbt tack vare flera företagskunder än tidigare.

- Vi har stora kunder på företagssidan och därför ökar volymerna mycket snabbare där.
Multitronic har bland annat haft ett lyckat samarbete med teknologijätten Apple, vilket har varit den drivande faktorn för den starka tillväxten, berättar utvecklingschef Jens Drud Hansen.

Men branschens framtid är fortfarande osäker.
- Nu kom det rapporter i går att datorförsäljningen i Västeuropa har gått ner med 20 procent det första kvartalet. Vi har inte sett någon nedgång ännu men det är klart att vi också är beroende av vad som händer på marknaden som helhet.

Kan anställa fler

Kecklund ser ändå en ljusare framtid för Multitronic. De har anställt fler och räknar med att kunna öka personalen ytterligare.
- Nog är det vår strävan att hela tiden kunna utvecklas och det betyder ju att vi ska anställa mera folk.