Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Ångbåtsbryggan 4 - skyltar

Från 2013
Uppdaterad 16.05.2013 17:17.
Ångbåtsbryggan har fått nya skyltar.
Bildtext Ångbåtsbryggan har fått nya skyltar.
Bild: YLE/Strömsö

En välkomstskylt till den egna bryggan eller allmän information, skyltar har många användningsområden! Bryggan vid Strömsöstranden har piffats upp och behöver nya skyltar, en för ilandsstigande gäster och en för badgästerna.

Här kan du se hur det gick till när Johan och Camilla renoverade ångbåtsbryggans byggkjol och fundament

Här kan du hur det gick till när Johan och Jonathan byggde ångbåtsbryggans staket.

Här kan du hur det gick till när Johan och Jonathan byggde ångbåtsbryggans bänk.

Det här behöver du:

- tillsågade skyltar av limträskivor
- sandpapper
- utomhusfärg
- trälack
- sprayfärg
- spraylim
- dekorpensel
- bred pensel
- kalkérpapper
- blyertspenna
- målartejp
- A3 papper
- skärkniv
- täckpapper
- skärunderlag

Gör så här:

Börja med att såga till 2 skivor i samma storlek. Sandpappra kanterna.

Torka bort damm med fuktig trasa. När ytan är torr, måla med utomhusfärg. Låt torka emellan och måla ett varv till ifall färgen inte täcker. Mina skyltar skulle komma på varsin sida av en stolpe, så därför målade jag även baksidan.

Inspirerad av ångbåtstraditionen här vid Strömsö så tänkte jag att det fick vara inspirationen för den välkomnande skylten med namnet på platsen och dess gps- koordinater. Därför valde jag ett typsnitt som var vanligt i början av 1900-talet. Dessa typsnitt var ofta sirliga och tunna och inte helt lämpliga till att förvandla till schablon. Därför skrev jag min text på datorn och printade ut en A3. För att få en så exakt text som möjligt använde jag mig av kalkerpapper som jag tejpade fast på träskivan och tejpade textpappret ovanpå.

Rita av texten med blyertspenna! Ta bort papprena och fyll i med svart färg med liten pensel. Låt torka.

Den andra skylten som behövdes till stranden var en dykförbudsskylt! Och symbolen för dykning förbjuden är väldigt rak och enkel i sitt formspråk så den ritade jag upp på en A3. Den dykande figuren på ett papper och förbudstecknet på en annan. Sen var det bara att skära ut! Använd skärunderlag så förstörs inte bordet!

Mät ut på skivan var figuren ska komma, tejpa fast pappret. Dutta svart färg i schablonen. Låt torka och ta sen bort schablonen.

Dags för förbudstecknet. Mät ut var det kommer exakt ovanpå den dykande figuren. Eftersom förbudssymbolen är en cirkel så hålls inte mittstrecket fast i scahblonpappre. Det löste jag med att tejpa fast pappret med det stora hålet först, sen använde jag spraylim på baksidan av de två halvmåneformbitarna och tryckte fast dem i skivan på sina rätta platser. Spraya med röd färg. Ta bort scahblondelarna.

När allt har torkat, pensla ett lager med skyddande lack ovanpå så håller det bättre för väder och vind.

Borra fast skivorna i bryggstolpe eller annan konstruktion som passar just din brygga!

Dags för strandliv!

/Camilla

Mer om ämnet på Yle Arenan