Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Så här röstar Europa i Eurovisionen

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Sä här har Europa röstat i Esc 1975-2012
Bildtext Yle Uutiset / Svenska.yle.fi
Bild: Yle Uutiset / Plus desk

Det enda temat som med säkerhet återkommer i varje Eurovision är beskyllningarna om att vissa länder alltid röstar på sina grannländer. Och visst ser man en hel del återkommande röstningsmönster då man tittar på hur det röstats längs med åren. Inte minst i hur de nordiska länderna ger varandra röster.

Eurovisionsröster från ett land till ett annat: Här är top 10 listan på de länder som givit mest röster till ett annat land i Eurovisionsfinalerna 1975-2012
GivarlandMottagarlandPoäng
CypernGrekland316
DanmarkSverige280
NorgeSverige277
GreklandCypern265
StorbritannienIrland246
NorgeDanmark212
SverigeIrland211
SverigeDanmark211
IslandDanmark209
TysklandTurkiet208

Yle Uutiset samlade från den inhemska escstats.com-sajten siffrorna för hur röstarna fördelats mellan 1975 och 2012. Pilarna i kartan ovan visar de 25 största poängflöden mellan olika länder. De här länderna har gett varandra minst 40 poäng under åren 1975-2012. Och färgerna på pilarna berättar hur de här flöden är ömsesidiga och kan samlas till block.

Sedan 1975 har röstningsreglerna i Eurovisionen ändrat flera gånger, och antalet tävlande länder ökat markant. Så siffrorna är givetvis endast riktgivande. Men man ser nog tydliga trender. Efter att telefonröstning infördes år 2003 så blev det allt tydligare att grannländer röstar på varandra. Det här syns extra tydligt bland balkanstaterna. Men t.ex. då Finland vann med Lordi 2006 gav alla de övriga nordiska länderna fulla poäng åt oss. Och kartan ovan visar också ett solklart nordiskt röstningsblock.

Eurovisionens hetaste par är ändå Azerbaijan och Turkiet som sedan 2004 varje år gett fulla poäng åt varandra. Andra liknande par är Moldavien och Rumänien samt Grekland och Cypern. Så finns det också mer ojämlika par som Tyskland som regelbundet ger mycket höga poäng åt Turkiet, utan att få så mycket poäng tillbaka. Orsaken står snabbt att finna i stora minoritets- och invandrargrupper i dessa mer ojämlika länder. Men man skall inte vara allt för cynisk heller. Många gånger kan det också helt enkelt vara frågan om musikalisk framgång. Något som t.ex. verkar vara nyckeln till Sveriges och Israels framgångar.

Blockröstandet har också skördat sina offer. Många länder som i Eurovisionens tidiga år klarade sig bra har på senaste år blivit helt utan framgångar. Det gäller länder som Nederländerna, Schweiz och Frankrike. De verkar så att säga att ha blivit utan kompisar i blockröstandet. Och för Irlands och Storbritanniens del kan man se det samma, även om de tenderar att rösta på varandra.

För att minska på grannlandsrösternas effekt i Eurovisionen återinförde EBU år 2009 nationella expertpaneler vars röster bidrar till slutresultatet vid sidan om telefonrösterna. Man har dock inte se någon märkbar skillnad i slutresultaten baserat på den förändringen.

Finland är inte något undantag i blockröstningen

Ladda ner ett Excel-dokument med samtliga siffror som använt som källa för artikeln.