Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Museiverket: "Fyrar en viktig del av vårt kulturarv"

Från 2013
Uppdaterad 17.05.2013 11:21.
Programmet är inte längre tillgängligt

Bild id 129406

För att göra upp en rättvis lista har Museiverket bland annat tagit ställning till fyrarnas geografiska läge, så att det på listan finns fyrar som finns i Finska viken, Bottniska viken och i Skärgårdshavet.

- Fyrarna är av ytterst betydelse om man tänker på vår byggnadshistoria och också då man ser på våra förbindelser till andra delar av världen. Sjöfarten har varit av ytterst stor betydelse och de här byggnaderna hör ihop med dess historia, säger Mikko Härö som är avdelningschef på Museiverket.

Vem tycker du att borde se till att fyrarna bevaras och renoveras i skick?

- Så länge staten äger fyrarna så måste de skötas om dem ordentligt. Men om fyrarna går till kommunal eller privat ägo så är min åsikt att staten borde ge tillräckligt med direkt eller indirekt stöd för att upprätthålla fyrarna.

Vem tycker du då att borde äga fyrarna?

- Jag tror att i den värld vi lever i är inte det en avgörande fråga, utan vad vi har för resurer att trygga, upprätthålla, vårda och utveckla inte enbart fyrarna utan också de samhällen och öar och den skärgårdslandksap som hör ihop med fyrarna. Jag tror att det behövs både statlig ägande, kommunal ägande och alldeles säkert privata initiativ.

Mer om ämnet på Yle Arenan