Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Säg snippa och snopp - och glöm storken

Från 2013
Uppdaterad 07.10.2013 14:15.
Tar ut kondom ur förpackning

Rodnar du upp till hårfästet när du ärligt försöker berätta för ditt barn hur bebisar kommer till världen? Eller tar du hellre till storkhistorier?
Att säga att bebisen kommer med storken har sitt ursprung i Tyskland och Danmark. Storken ses som ett djur som bringar lycka, tur och evigt liv. Om man hade ett storkbo på tomten så ansågs det att ens gård var välsignad och att det skulle ge mycket tur.

“Vansinnigt att prata om storken med små nyfikna fyraåringar”, säger sexualrådgivaren Suss Åhman . Barn tycker inte att det är ett dugg konstigt med sanningen. Det är vi vuxna som överför den generade attityden till barnen. Därför är det så viktigt att också börja prata om sex och relationer tidigt, så länge barnen inte själva tycker att det är pinsamt. Enligt experterna är 11-12-årsåldern en bra tid, för då har barnen ännu inga förväntningar på sig själva. I tonåren är det ofta för sent.

Inte är det helt lätt som förälder till småbarn att plötsligt sitta där och tala om snoppar som ska in i snippor som om det skulle vara - ja just det, khrm... hur vardagligt som helst. Lite spännande och mystiskt ska det ju få vara - det är ju hela grejen! Men om det blir så pinsamt och jobbigt att man inte klarar av det alls, kan man göra en utfärd till biblioteket. Det finns bra böcker om det här för små och lite äldre barn. När diskussionen väl är öppnad vågar barnen själva komma och prata när det verkligen behövs.

Hur har ni gjort där hemma? Eller anser ni att sexualfostran är nånting som skolan borde sköta helt och hållet?

Mer om ämnet på Yle Arenan