Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sista vittnena gav tudelad bild

Från 2013
Uppdaterad 17.05.2013 16:31.
Bild: Yle/Erica Vasama

De två vittnesmålen som hördes på fredag förmiddag gav en tudelad bild av arbetsförhållandet mellan Tiina Keskimäki och Olavi Kaleva.

Programmet är inte längre tillgängligt
Östnyländska nyheter: Tiina Keskimäki kommenterar rättegången - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vittnens upplevelser av Keskimäki som kollega och person varierade stort.

"Omöjlig att förhandla med"

Stadens marknadsplanerare Jaana Laine jobbade först underställd Olavi Kaleva och under Tiina Keskimäki i ett års tid då denna började som näringslivschef.

Laine beskrev Keskimäki som en impulsiv person, som gärna kastade fram idéer som hon väntade sig att andra skulle förverkliga. Hon kunde inte jobba målinriktat och vid konflikter var hon omöjlig att förhandla med, sa Laine.

Laine överraskades av hur fort konflikten mellan Keskimäki och Kaleva uppstod. Laine antog att felet låg i dålig personkemi. Keskimäki klagade upprepade gånger på Kaleva för sina anställda och stämningen på arbetsplatsen var väldigt dålig.

- Kanske Tiina (Keskimäki) tänkte att hennes arbetsroll skulle vara på ett högre, mer strategiskt plan. I en liten stad och organisation som vår behövdes det ändå en som tar tag i det praktiska jobbet. Keskimäki var bäst som en lobbare och jobbade som en konsult.

Hagfors tog Keskimäki i försvar

Fullmäktigeledamot Kari Hagfors (Saml) var vice ordförande i fullmäktige samt ordförande för näringsutskottet i det gamla Lovisa då han kom i kontakt med Tiina Keskimäki.

Han berättade om ett utmärkt samarbete och beskrev Keskimäki som aktiv, duktig på att bilda nätverk och som en person som kan följa gjorda planer. Hagfors lade fort märke till att hon och Kaleva inte kom överens.

- Kaleva såg ner på henne och han visade det med miner och skratt. Till slut tog han uppgifter till sig själv som jag hade riktat åt Keskimäki, sade Hagfors i rätten.

Dom före sommaren

Under fredag eftermiddag hör rätten per telefon Timo Hintikka, professor i psykiatri. Det sker bakom lyckta dörrar. Efter slutpläderingarna drar sig rätten tillbaka och domen kommer troligen före sommaren. Fallet avgörs av lagman Anders Cederberg samt tingsdomarna Petra Spring-Rejman och Carita Aspelin.