Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Framgångens pris

Från 2013
Uppdaterad 20.05.2013 08:29.

Boktid begrundar kändisskap i Val McDermids version. I framtiden kommer alla att få sina femton minuter i rampljuset, sa Andy Warhol år 1968. På många punkter har den amerikanske popkonstnären fått rätt i sin profetia.

Idag är vi omgivna av kändisar, skvallerpress och kändisfabriker som spottar ur sig dussinkändisar på löpande band. För idag behöver man inte kunnat något. Paris Hilton är känd, för att hon är känd.

Förr utgjorde idrotten eller musiken en språngbräda till erkänsla, pengar och social status. Idag räcker det med att man super sig dyngrak i någon direktsänd såpa för att hamna på löpsedlarna och därmed framstå som lite intressant. Just denna genväg utnyttjar också huvudpersonen Scarlett i den skotska deckarförfattaren Val McDermids senaste bok Flyktpunkten: bara med den åtskillnaden att det bakom hennes strävan finns en medveten plan att en gång för alla ta sig upp ur fattigdomsträsket.

Val McDermids spänningsroman är en bitterljuv samtidsskildring om kändiskapets lockelse och förbannelse. Boken skildrar Scarletts väg från bespottad bimbo till en seriös mediepersonlighet, men den visar förtjänstfullt också hur svårt det är kontrollera offentligheten och hur högt framgångens pris ibland är.
Något att tänka på, innan ni anmäler er till BB eller Idols…

text: Petter Lindberg