Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Logistikcentralen i Bastukärr får enorm granne

Uppdaterad 17.05.2013 15:13.
Bildtext Logistikcentralen i Bastukärr kommer att se liten ut bredvid sin nya storebror.

Logistikcentralen i Bastukärr i Sibbo får en enorm granne. Det är nu klart att S-gruppen bygger en central till. Den är tre gånger större än den som byggdes för ett drygt år sedan.

Storleken på den kommande centralen för dagligvaror är svår att uppfatta. Ytan blir 193 000 kvadratmeter, vilket betyder att hallen skulle rymma 27 fullstora fotbollsplaner. Det är tre gånger mer än hallen för bruksvaror, som stod klar för ett drygt år sedan.

Centralen får utrymmen för varor som kräver kylskåps- och frystemperatur. Det väldiga energibehovet ska täckas med hjälp av jordvärme och utnyttjande av kondensvärme. Ett pelletkraftverk byggs också för uppvärmning under den kallaste årstiden.

Logistikcentralen byggs i fem etapper och är helt färdig år 2018. Projektet är ett samarbete mellan S-gruppen och energiservicebolaget Adven, som står för uppvärmnings- och nedkylningssystemen. Huvudentreprenör är konsortiet Freeway, som bildas av Skanska och Lemminkäinen.

Och priset på den gigantiska hallen? Det är en affärshemlighet, men något om den slutliga summan säger att den nuvarande hallen kostade kring 150 miljoner att bygga.

Först ute med nyheten var Rakennuslehti.