Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Laxen värdefullare i forsen än i havet"

Från 2013
Uppdaterad 23.05.2013 09:18.
Kolumnisten Jukka Relander är bekymrad över lax- och öringbestånden.
Bildtext Kolumnisten Jukka Relander är bekymrad över lax- och öringbestånden.
Bild: Yle/Anna Savonius

Kolumnisten Jukka Relander, som gärna kallar sig lax- och öringsaktivist, kastar mera ved i den brinnande debatten om fisket, särskilt laxfisket i Finland. Yrkesfiskarna kunde grunda företag kring laxfisket i åar, forsar och bäckar för att trygga sin inkomst, föreslår han. Laxen är betydligt mera värdefull i forsen än i havet, säger han.

Läs andra infallsvinklar på debatten längst ner i artikeln!

Fluga
Bildtext Relander betecknas som en passionerad flugfiskare.
Bild: Pennell

Relander beskyller den rådande fiskeripolitiken för att vara "gammaldags och efterkrigstida". Enligt honom lever Jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (Saml) i det förgångna. Efter kriget byggdes vattenkraften ut i åar och forsar och det hindrade fiskarna från att stiga och föröka sig där. Därför valde man att plantera ut lax i stället.

Aktuellt: Kolumnisten Relander kastar in nya synpunkter i laxdebatten

Programmet är inte längre tillgängligt
Bild: YLE

- Nu klarar sig de utplanterade stammarna inte längre, säger Relander. Det här fungerar inte. Omständigheterna i havet har förändrats.

Nu borde man i stället fiska mindre, fiska mer i åar än i havet. Det skulle också vara smartare nationalekonomiskt att fiska lax i vattendragen än i havet, säger han.

Nu är det dags att tänka om, skärp laxkvoterna och uppmana yrkesfiskarna att satsa på företagande runt forsfisket av lax i stället, är några av hans tankar. Laxen är mycket mer värdefull i forsen än i havet, säger han, inkomsterna man får är mycket större.

Nya sätt att få en utkomst

Det är enligt Relander dags att satsa mer på samarbete yrkes- och fritidsfiskarna emellan, hitta nya sätt att tjäna sin inkomst.

- Det är också dags att satsa mer på hållbara fiskearter såsom gös, abborre och gädda, enligt Världsnaturfondens rekommendationer. Här finns det inga problem, betonar Relander.

Laxen väcker starka känslor i dag bland yrkes- och fritidsfiskare - den är en stor, stark, nästan helig fisk, en mytomspunnen fisk för både finnar och finlandssvenskar - en kungsfisk, funderar Relander. Laxproblematiken gäller också öringen, framhåller han.

bete
Bild: YLE

Laxjippo till förmån för forskningen

Relander är grön politiker från Helsingfors och en passionerad fritidsfiskare själv. Han titulerar sig också fisksportmanager, eftersom han är en av de bärande krafterna kring evenemanget "Fish Run", som ordnas i september i Kymmene älv.

Det är fråga om att fånga lax, märka ut den med radiosändare - för att sedan följa med hur den stiger i älven. Jippot ordnas andra gången i Kymmene älv och företag kan delta genom att betala och se "hur just deras fisk" klarar sig.

Inkomsterna, tiotals tusen euro, uppger en av jippots arrangörer, används för fiskforskning. Jukka Relander är en av de aktiva profilerna bakom jippot. Andra kända aktivister är bl.a. Jasper Pääkkönen och Mikko Peltola.

Yle Nyheter har gjort flera inslag med fiske och lax som tema, följande synvinkel är yrkesfiskarens, här ser du våra inslag hittills:

Laxfisket håller på att bli en samvetsfråga
Ministeriet försvarar sig: Vi måste följa lagen

Bild: Yle

Läs också:

Diskussion om artikeln