Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Eldsvåda i Rödbergen

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bild: Ilkka Tuomala

En stor eldsvåda bröt ut tidigt i morse på en vind i hörnet av Vävaregatan och Båtsmansgatan i Helsingfors.

Marie Nemlander och Robert Karlsson
Bildtext Marie Nemlander och Robert Karlsson.
Bild: Yle / Cecilia Wikman
Kjell Simonsas bor i det brandhärjade huset.
Bildtext X3M-profilen Kjell Simosas (t.v.) bor i det brandhärjade huset.
Bild: Yle / Cecilia Wikman

Flera invånare från höghuset var länge evakuerade. Robert Karlsson och Marie Nemlander bor på andra våningen i huset som började brinna.

- Vår granne ringde och väckte oss kring klockan halv sju. Då lämnade vi snabbt lägenheten. Det luktade starkt av rök i hela trappan, säger Robert Karlsson.

- Vår granne hade vaknat av röklukten och kollat ut genom fönstret. Då såg hon en massa brandbilar och i nästa stund knackade brandmännen på dörren och bad henne gå ut, säger Marie Nemlander.

Lite efter klockan 9 fick paret gå tillbaka till lägenheten för att hämta det viktigaste.

Man misstänker att branden bröt ut på grund av en takrenovering som pågår i huset. Hela huset har varit intäckt i byggnadsställningar och presenningar som kan ha fattat eld.

- Vi har fått höra att vi kanske inte kommer att kunna bo här på en eller två dagar. De översta våningarna i huset kommer att behöva en totalrenovering, det har blivit sådana vattenskador, säger Marie Nemlander.

Kostnaderna för skadorna i huset beräknas bli hundratusentals euro. Hela vinden har förstörts. Bostäderna på översta våningen har fått allvarliga rök- och vattenskador.

- Det som harmar mest är att vi hade en hel del saker på vinden, både minnen och annat. De lär inte finnas längre, säger Radio Extrems programvärd Kjell Simosas som med sin sambo också bor i huset.

- Vi pratade med en granne som bor på översta våningen. Han hade fått gå in och hämta lite saker och berättade att det rinner svart vatten över hela golvet. Han packade sina saker i två resväskor och räddade det som han kunde, säger Marie Nemlander.

- Det är obehagligt att få ett sådant här uppvaknande på måndag morgon. Man tror inte att det kan hända en själv, säger Robert Karlsson.

Polisen var tvungen att stänga flera gator i närheten

Brand på Båtmansgatan - Spela upp på Arenan