Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny kosmetika upprör forskare och vilseleder konsumenter

Från 2013
Uppdaterad 30.05.2013 16:11.
Yle Nyheter TV-nytt: Kontrovers kring skönhetsmedel - Spela upp på Arenan

Ett nytt skönhetsmedel som sägs hjälpa mot hudsjukdomar, glesnande hårväxt och åldrande hy har marknadsförts på ett missvisande sätt. Det kan Yle Nyheter nu avslöja. Helsingfors universitet säger att preparatet också verkar sakna klar vetenskaplig grund och att det i nuläget inte går att utesluta att det är farligt. Det här är också ett eldfängt ämne, och ord står mot ord.

Kund får BTB13 på ansiktet i en hudvårdssalong i Helsingfors.
Bildtext Kund får BTB13 på ansiktet i en hudvårdssalong i Helsingfors.
Bild: Yle

Tanja Kakko ligger i hudvårdssalongen Hiusakatemia i centrala Helsingfors med utsikt över Stockmann, Svenska teatern och Storkyrkan. Hon är i medelåldern och vill få bort rynkor med hjälp av en ny kosmetikserie som heter BTB13. Serien finns tillgänglig på många håll i landet och sägs aktivera kroppens stamceller.

Kakko säger att hon har varit mycket nöjd med kosmetikan trots att den inte är helt billig. Till exempel 30 ml förnyande serum för ansiktet kostar närmare 150 euro.

Enligt henne verkar preparaten på djupet och håller verkligen vad de lovar. Tillverkaren påstår i sin marknadsföring att BTB13 tar bort rynkor och dessutom hjälper mot glesnande hårväxt och olika hudsjukdomar. Men det är långt ifrån bevisat; mer om det senare i texten.

Felaktig marknadsföring

Anu Wartiovaara, professor i klinisk molekylärmedicin vid Helsingfors universitet.
Bildtext Anu Wartiovaara, professor i klinisk molekylärmedicin vid Helsingfors universitet
Bild: Yle

Vid Helsingfors universitet hör man för första gången om den aktuella kosmetikan när Yle Nyheter tar kontakt. Här är stamcellsforskare både förvånade och förbannade över att tillverkaren nämner universitetets internationellt erkända forskning i sin marknadsföring. Det görs som argument för varför BTB13 skulle vara effektivt.

- Vilket upprörande beteende. Har de ingen skam i kroppen, kommenterar Anu Wartiovaara som är professor i klinisk molekylärmedicin.

Universitetets forskning ligger inte alls till grund för kosmetikan, betonar hon och tillägger att hänvisningen måste bort.

- Jag och våra jurister har tagit kontakt med Naviter och krävt att allt som har med vår forskargrupp att göra tas bort från företagets marknadsföringsmaterial.

Anni Linnavirta på kosmetiktillverkaren Naviter.
Bildtext Anni Linnavirta på kosmetiktillverkaren Naviter
Bild: Yle

”Vi har gjort vad vi kunnat”

Naviter beklagar det skedda och har nu tagit bort texten om Helsingfors universitet.

- Vi är inget stort företag och vi har relativt små resurser. Vi har gjort vad vi har kunnat, förklarar kommunikationsansvariga Anni Linnavirta.

På Konkurrens- och konsumentverket tar man inte ställning till det här specifika fallet, men på en allmän nivå säger man att vilseledande marknadsföring är förbjuden och att reklampåståenden måste kunna bevisas.

- I reklam är det särskilt viktigt att vetenskapliga hänvisningar stämmer eftersom konsumenter ofta baserar sina köpbeslut på dem, säger myndighetens jurist Hanne Ronkanen.

”Hjälp mot hudsjukdomar”

Produkten lovar hjälpa mot allt möjligt.
Bildtext Produkten lovar hjälpa mot allt möjligt
Bild: Yle

Tillverkaren Naviter marknadsför att BTB13 hjälper mot hudsjukdomar och glesnande hårväxt. Enligt Säkerhets- och kemikalieverket Tukes, som övervakar kosmetik i Finland, ska kosmetiska produkter inte vara ämnade för att bota eller lindra sjukdomar eller för att få bukt med glesnande hårväxt. Sådana produkter borde säljas som läkemedel och då är också kraven på forskningsresultat strängare.

- Om myndigheterna är av den här åsikten så då slutar vi använda de här påståendena, kommenterar Linnavirta på Naviter.

Forskare som förbjuds berätta

Företaget hänvisar dessutom till andra än Helsingfors universitet i sin reklam. Anni Linnavirta säger att BTB13 har utvecklats av forskare vid Uleåborgs universitetet under ledning av Simo Rasi och att det är bevisat att den är effektiv. Linnavirta tillägger att många personer har tagit kontakt med Naviter för att berätta att de är mycket nöjda med kosmetikan.

Några publicerade forskningsresultat finns ändå inte och universitetet kan inte bekräfta att Rasi har verkat där efter att han blev filosofie licensiat år 1988. Rasi själv säger att universitetet har förbjudit honom att säga om han verkat där på sistone eller inte. De verkar ha blivit osams av någon anledning.

Oklar studie och stora planer

Det finns en hel serie BTB13-produkter.
Bildtext Det finns en hel serie BTB13-produkter.
Bild: Yle

Tillverkaren ger Yle Nyheter en kopia av den opublicerade forskning som ligger till grund för preparatet BTB13. När Anu Wartiovaara på Helsingfors universitet tar del av den kommenterar hon så här.

- Studien är mycket begränsad och innehåller flera förhastade slutsatser. Den kan vara en god början till en vetenskaplig undersökning, men det krävs åratal av tilläggsforskning innan man kan fastställa om BTB13 alls har någon effekt.

Wartiovaara betonar att studien inte bevisar om BTB13 är nyttig, och den utesluter inte heller att kosmetikan är farlig.

Simo Rasi kommenterar att fler studier kommer att göras - bland annat vid Uleåborgs yrkeshögskola. Forskningsarbetet fortgår alltså.

Tillbaka till Hiusakatemia i Helsingfors. Vd:n Annikki Hagros-Koski menar att BTB13 är fantastisk. Hon bryr sig inte om Helsingfors universitets åsikt om kosmetikan.

- Det är inte alltid så enkelt att man kan förklara allting med hjälp av matematik och fysik. Men när man prövar en produkt i praktiken och ser att den fungerar så är det ju otvivelaktigt, menar hon.

Och tillverkaren säger för sin del redan nu att produkten har avsedd effekt och att den är ofarlig. Man hoppas samtidigt på att börja exportera produkten till hela världen så snart som möjligt.

- Vi kan bli ett nytt Nokia, säger Anni Linnavirta på Naviter.

Diskussion om artikeln