Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stefan: - 9 kg och friskare blod!

Från 2013
Uppdaterad 20.05.2013 14:45.
Mat kan vara starkt beroendeframkallande
Bildtext Hoppas jag klarar av att låta bli.
Bild: Yle

Hon satte nålen i ådran och blodet sipprade i tuben. Jag var inte så värst rädd för nålen, men nog för resultatet. Undrade om jag har nått en förbättring på ett halvår genom att ändra på kostvanorna. Det hade jag gjort, fint att lyckas undvika medicinering och klara sig bättre undan diabetes.

Förändringarna i levnadsvanorna under ett halvår har inte varit nedslående dramatiska, det är mera fråga om att prioritera och motivera sig själv. Ibland har motivationen varit noll Enligt vågen där hemma har jag minskat nio kilo i vikt sedan hösten. Konditionen har blivit bättre, trots att jag inte motionerar avsevärt mer.
Under den senaste månaden har jag undvikit sött, och tappat begäret som tidigare har varit "oöverkomligt." Samma gäller stora portioner mat. Nu har jag, åtminstone tillfälligt, lärt mig att helt enkelt äta mindre. Matsmältningen är den tyngsta processen för kroppen. Trodde inte jag skulle kunna klara mig med mindre mat, men visst klarar man sig. Nu mår jag mycket bättre och orkar mer genom att äta mindre och till och med välja vad som finns på tallriken. Jag äter nog av nästan allt, men mycket mindre.

Mot det bättre

Mitt totala kolesterolvärde var på hösten 6,5, medan rekommendationen är högst fem. Nu var kolesterolvärdet 5,1. Det goda fettet (fS-Kol-HDL) hade stigit från 1,1 till 1,2 vilket är två decimaler på goda sidan. De dåliga fetterna (fS-Kol-LDL) hade sjunkit från 4,3 till 3,4. Under 3 är det vad det borde vara. Det fria fettet (fS-Trigly) i blodomloppet ökar blodets koaguleringsförmåga och skyndar på artärsjukdomar. Här borde man mäta under två, mitt värde var på hösten 4,3, nu mättes 1,1. Ännu finns det kvar att göra, men man skall väl vara nöjd med detta och fortsätta i samma riktning.
I kväll får jag första gången undervisning i meditation. Får se om man blir biten, det klarnar inte idag, men säkert inom sommaren. Om jag inte tänder på meditation kan man ju pröva på någonting annat för att få ordning på sömnproblemen. Men livet tycks vinna och gå vidare. Ett sundare liv kan inte undervärderas, trots att jag har gjort det i tiotals år.