Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

BUU-klubben nu på pekplatta

Från 2013
Uppdaterad 26.05.2015 18:32.
Peka-BUU
Bild: Yle

Svenska Yles småbarnsprogram BUU-klubben utvidgar sina webbtjänster med spel som också fungerar på pekdatorer och smarttelefoner. Webbsidorna med pekskärmsanpassade spel kallas Peka-BUU och publiceras i dag på adressen buu.yle.fi.

Användningen av pekdatorer och smarttelefoner ökar hela tiden, i synnerhet bland barnfamiljerna. Pekskärmen är mer användarvänlig för en liten barnhand än datorns mus och tangentbord. På bara tre månader har användningen av pekskärmar hos barnfamiljer ökat från 24% (november 2012) till 34% (februari 2013). Hela 84% av barnfamiljerna äger en smarttelefon enligt Statistikcentralen.

Eemeli Kelokorpi och Pia Manns.
Bildtext Eemeli Kelokorpi och Pia Manns.
Bild: Yle/Alexander Granholm

- Småbarn har ett mycket intuitivt sätt att använda sig av pekskärmar. Barn kan interagera med spelet på ett helt annat sätt. Pekskärmen ger en omedelbar kontakt till själva spelet och figurerna som förekommer där, berättar Pia Manns, konceptutvecklare på svenska.yle.fi.

Titta, pussla och stämpla

Till en början startar Peka-BUU i liten skala med en pekskärmsanpassad version av BUU-biografen, pussel i olika svårighetsgrader och ett stämplingsspel, där man kan stämpla teckningar som BUU-klubbisarna har skickat in. Med tiden kommer spelen att bli allt fler.

Eemeli Kelokorpi.
Bildtext Eemeli Kelokorpi
Bild: Yle/Alexander Granholm

Allt innehåll på Peka-BUU går också att komma åt med en dator som är utrustad med en modern webbläsare.

De gamla spelen på buu.yle.fi är gjorda i Flash och kommer fortfarande att finnas kvar. Eftersom pekdatorer inte stöder Flash är de pekdatoranpassade spelen i stället kodade i Html5 och JavaScript.

- Html5 och JavaScript är i utvecklingsstadiet och det tar tid att försöka få innehållet att fungera på samma sätt på alla olika apparater som finns på marknaden, säger Eemeli Kelokorpi, spelutvecklare på svenska.yle.fi.

Utmaningarna är flera: det gäller att ta hänsyn till olika operativsystem och skärmstorlekar och att mobila apparater kan användas både i liggande och stående läge.

- Vi blir väldigt tacksamma om pekdator- och smarttelefonanvändarna hör av sig ifall något av de nya spelen beter sig oväntat på den egna apparaten. Det finns så många olika typer av apparater i omlopp så det finns en risk för att vi missat något, trots att vi testat flera gånger, säger Pia Manns.

Populär webbplats

Peka-BUU
Bild: Yle

BUU-klubbens webbplats är mycket populär bland målgruppen. Speciellt spel med Bärtil och videor med programledarna lockar. Mest besökare har buu.yle.fi i december, webbplatsen är då en av Svenska Yles mest besökta. Ett nytt spel, en ny ”lucka”, i julkalendern öppnas varje dag fram till julafton och i år kommer det att finnas innehåll som både är anpassat för pekskärmar och för vanliga datorer.

Via Yle Areena-applikationen för pekskärmar går det även att titta på de barnprogram som YLE Fem sänder hela sommaren. Av alla nedladdningar via denna applikation är 60 % barnprogram.

Mer om ämnet på Yle Arenan