Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Höjda hyror i Fiskars

Från 2013
Uppdaterad 21.05.2013 16:43.
verk på utst Gnista i Fiskars
Bildtext Ett av sommarens konstverk i Magasinet
Bild: Yle/Monica Slotte

Fiskarsbolaget höjer hyrorna för konstnärsateljeer, utställningsutrymmen och bostäder. Magasinet är i bolagets egen användning nästa år.

Det är vanligtvis hantverkarnas andelslag Onoma som ordnar utställning i Magasinet.

- Det var andelslaget som meddelade oss att de inte har för avsikt att arrangera någon utställning där nästa år. Fiskarsbolaget kan istället utnyttja det för en egen historisk utställning eller för olika evanemang. Under kommande år är Onoma i sin fulla rätt att fortsätta hyra in sig för utställningar, kommenterar Patrick von Essen som är fastighetsdirektör.

Enligt formgivare Camilla Moberg, styrelsemedlem i andelslaget för konstnärer och hantverkare, berodde beslutet dels på dåligt skött ekonomi inom andelslaget, dels på hyreshöjningen.
- Nu koncentrerar vi våra krafter på en enda utställning och ser till att få verksamheten att gå runt med egna medel. Vårt samarbete med Fiskarsbolaget är gott men det finns också andra sponsorer. Hittills har varje utställning inneburit en risktagning.

Fiskarsbolaget äger ett tjugotal bostäder och arbetsutrymmen. Muntliga, otydliga hyresavtal skall nu ses över.
- Vi strävar efter rättvisa. Hyrorna är fortfarande låga också efter höjningen. Vi vill kunna utveckla och marknadsföra Fiskars bruk och locka hit nya människor, säger Patrick von Essen. Gamla byggnader är en del av miljön och de kräver skötsel och resurser.

Camilla Moberg hoppas att konstnärernas mångåriga arbetsinsatser inte glöms bort. Talkoandan har varit en viktig faktor då det attraktiva Fiskars bruk har vuxit fram.
- Jag hoppas att konstnärer inte tycker att det blir för dyrt att bo och arbeta här. Det finns de som redan har flyttat bort.

Utställningarna i Kopparsmedjan arrangeras fortfarande enligt gamla hyresvillkor under 3 år framåt.