Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Sex i parförhållandet – ansvar och omtanke

Från 2013
Uppdaterad 21.05.2013 20:25.
Min Morgon: sex i parförhållandet - Spela upp på Arenan

Min Morgons relationsklinik, med Maria Sundblom-Lindberg, hade denna gång besök av psykologen Niklas Nordling. Han har doktorerat i sex, och sex i parförhållandet var också temat som diskuterades tillsammans med programledarna Henric Öhman och Thomas Lundin.

Den första frågan är – hur viktigt är sex i ett parförhållande? En relation skiljer sig från en vänskap genom att den bygger på intimitet och sex. Med andra ord är sex mycket viktigt. Men ett välfungerande samliv är ingen självklarhet i ett parförhållande. Maria och Niklas lyfter fram fyra t:n som är viktiga att beakta när man vårdar samlivet i en relation.

Tid
Man kan inte gina i tiden för att ha sex. Det finns varken tid eller lust att ha sex om man kommer hem sent från jobbet och ska laga mat, tvättar kläder, etc. Sex och lust behöver en startstrecka i relationen för att det ska funka. Man borde vara hemma senast kl.17 för att ha tid med sex.

Tala
Sex är oftast något som man gör, men sällan talar om. Det är viktigt att man talar med sin partner om man känner att samlivet inte fungerar. Det är inte schysst att meddela efter tio år att man tänker skilja sig för att samlivet inte fungerar, utan att man alls talat om saken.

Ta i varandra
Det är viktigt att man noterar varandra i parförhållandet. Beröringar, smekningar, ögonkontakt, m.m. är viktiga för att bevara intimiteten och för att visa att man vill ha den andra.

Ta ansvar för din lust
Det är viktigt att man engagerar sig i samlivet och det är man själv måste ta ansvar för sin lust. Sex i parförhållandet är inte en fråga om rättighet eller skyldighet, utan om ansvar och omtanke. När man gifter sig lovar man att visa kärlek. Kärlek och lust är inte något man tänker, det är konkreta handlingar man gör. Man måste reflektera över lusten och genom handlingar väcker man lusten.

Diskussionen sändes i Min Morgon den 20.5.2013.

Mer om ämnet på Yle Arenan