Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen om Rutiån: Värsta giftutsläppet på åratal

Från 2013
Uppdaterad 08.07.2014 13:35.
Döda fiskar i Rutiån i Vanda/Helsingfors.
Bildtext Flytande fiskar påträffades i Rutiån vid Tali koloniträdgård.
Bild: Yle/Jarno Virtanen

Upp till tusen liter lösningmedel flöt ut i Rutiån i Helsingfors på ett par timmar i går. Polisen betecknar fallet som allvarligt och miljömyndigheter oroar sig för fiskbeståndet.

Helsingforspolisen har i snabb ordning börjat undersöka fallet men än så länge är brottsrubriceringen inte klar.

- Förundersökningen är i ett tidigt skede, men tröskeln för undersökning har överskridits, säger kriminalkommissarie Ilkka Koskimäki till Yle. Det här är det allvarligaste fallet vi sett i Helsingfors på flera år.

Miljömyndigheter oroade för fiskbeståndet

Det har planterats ut öring i Rutiån men i utsläppsområdet verkar fiskdöden vara total. På Nylands närings- trafik- och miljöcentral följer man läget noga efter nyheten om kemikalieutsläppet på måndag.

De första utplanterade öringarna skulle föröka sig i år, frågan är nu om tillräckligt många har hunnit vandra ut i havet och tillbaka uppströms för att leka.

- Vi kan bara gissa oss till hur många fiskar som hunnit vandra ut i havet och tillbaka, och hur mycket fiskar det finns högre upp i ån. Nu hänger det på hur väl vi kan kartlägga läget och om naturen kan återhämta sig i det drabbade vattenområdet, säger Esa Lehtinen på Nylands NTM-central.

Det var målfärgsföretaget Teknos som av misstag släppte ut 500 till 1000 liter lösningsmedel i Rutiån. Bolaget har lovat att bidra till saneringsarbetet och att återuppliva fiskstammen.