Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Idrottsgymnasiet i Vörå flyttar till Norrvalla

Från 2013
Uppdaterad 22.05.2013 00:38.
Norrvalla i Vörå
Bild: Yle/ Markku Hautala

Idrottsgymnasiet i Vörå kommer att flytta till Norrvalla. Vörå kommun och Folkhälsan har slutit ett avtal om att bilda ett gemensamt campus, Campus Norrvalla. Avtalet innebär att Vörå kommun och Folkhälsan äger fastigheterna på Norrvalla tillsammans.

- Vi stod i beråd att renovera och bygga nytt gymnasium och så blev det lediga utrymmen här och vi blev erbjudna dem säger Rainer Bystedt som är styrelseordförande i Vörå.

Rainer Bystedt i Vörå
Bildtext Rainer Bystedt i Vörå

Genom att flytta gymnasiet till campus Norrvalla hoppas man på många olika synergieffekter med Folkhälsan utbildnings verksamhet. Folkhälsan utbildning utbildar bland annat landets enda svenskspråkiga idrottsledare.

Anna Bertills från Folkhälsan
Bildtext Anna Bertills vid Folkhälsan utbildning
Bild: Yle/ Markku Hautala

I idrottsgymnasiet går omkring 170 elever och tidigast 2015 blir det aktuellt att konkret flytta gymnasiet till Norrvalla. Men planeringsarbetet för flytten av gymnasiet startar redan i år.

Också från Folkhälsans sida är man mycket nöjd med det med Vörå kommun gemensamma campuset.

- Det här var viktigt för framtiden, för att kunna utveckla utbildningen, både yrkesutbildningen och övriga utbildningar och för att vara ett idrottscentrum som blir ett samlande elitidrottscentrum i Finland , säger Folkhälsan utbildnings direktör Anna Bertills.