Elisabeth Rehn blir Icehearts gudmor
En grupp flickor i Vanda ska i höst börja idrotta ihop via föreningen Icehearts. Gruppen är till för flickor med tuffa hemförhållanden och de ska bilda ett lag där vänskap och trygghet är målet.
Elisabeth Rehn har återvänt till Finland efter att ha rest runt världen i krigshärjade områden. Nu trappar hon ner på utlandsuppdragen och erbjudandet om att bli Icehearts beskyddare kom lägligt.
Hon talade inför en samling allvarliga skolelever i Mikkolan koulu i förmiddags och berättade om hur det är för pojkar och flickor i krigshärjade länder men också om vad alla barn har gemensamt.
- Problemen när man är utstött och har det svårt är ganska likadana. Man måste ha någon som man har förtroende för. Någon att tala med om man inte hemma kan lassa av sina egna bekymmer ifall det finns för mycket bekymmer från förut. Den lilla mänskan behöver stöd.
Stort behov för stödgrupper
Icehearts har redan samarbete med elva skolor runtom i Finland men det här är första gången man bildar ett flicklag. Behovet för sådana här förebyggande stödgrupper är stort och har vuxit sedan 1990-talet då det första laget startade i Vanda. Mikkolan koulu med 800 elever har haft två grupper förut och i höst startar en ny grupp för pojkar och en för flickor.
- Det är barn som hemmet, barnträdgården och socialmyndigheter är bekymrade över. Hur är det med deras liv? Föräldrarna är ofta ensamförsörjare, invandrare, lider av arbetslöshet, berättar Ilkka Turkka, Icehearts äldsta beskyddare.
Äntligen också för flickor
Förskoleflickorna som ska bilda ett Icehearts-team i Vanda ska själva vara med om att bestämma vilken gren de satsar på, eller om det blir flera. Sedan tidigare finns det pojklag som sysslar med fotboll, ishockey och innebandy. De träffas och tränar i skolans utrymmen, ofta flera gånger i veckan.
Idrottandet ska vara prestationsfritt och gruppen får tid att formas och svetsas ihop. Att det först nu blev en tjejgrupp har att göra med att rätt personer fanns på samma plats i rätt tid.
Öppen och tillåtande samvaro
- Mikkolan koulu har en fantastiskt engagerad rektor och det fanns en ledare här som ville sätta igång gruppen. De trygga vuxna är väldigt viktiga, säger Ilkka Turkka.
Grunden i verksamheten är öppenhet, att hemmet skolan och de andra vuxna ställer upp tillsammans.
- Många föräldrar medger gärna att min flicka skulle dra nytta av sånt här. Så barnen är väldigt lätta att hitta, berättar Turkka. Målet är att de ska gilla varandra och verkligen bry sig om varandra. De ska spela ihop i tolv år ända tills de ska ut i vuxenlivet.
Flickor har egna bekymmer
Elisabeth Rehn tycker det är speciellt viktigt att flickor och pojkar får ha egna grupper, även om hon var med om att införa den frivilliga armétjänsten för kvinnor.
- Flickornas bekymmer och sorger är lite annorlunda än pojkarnas bekymmer och sorger. Det är viktigt med flickor i team. Vi är kanske inte lika bra i team som pojkar. Man lyfter fram sig själv genom att vara lite gemen mot andra. Det måste vi titta på hur vi kan tackla, säger Rehn.