Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det blir lättare att köpa obehandlad mjölk

Från 2013
Uppdaterad 22.05.2013 10:13.
Bildtext Det tappas obehandlad mjölk i kanna
Bild: YLE/ Lone Widestam

- Nog ringer telefonen rätt ofta. Det säger mjölkproducent Christer Gustavsson.

Han är femte generationens mjölkproducent på Olsas gård i Liljendal. Han har tagit över gården för två år sedan. Varannan dag åker 8000 liter mjölk iväg till mejeriet. Direkt från gården säljer han ca 200 - 250 liter obehandlad mjölk per månad. Mest efterfrågat är råmjölk som är den första mjölk som kon producerar efter kalvning. Råmjölken är proteinrik.

Bildtext Mjölkningsroboten
Bild: YLE/ Lone Widestam
Bildtext Henrikas Ladugård
Bild: YLE/ Lone Widestam

Henrika Husberg på Henrikas ladugård i Lappträsk berättar att den typiska kunden är en sommargäst eller grannar. Det kommer även kunder från Kotka som köper 30 liter på en gång och sedan delar ut mjölken i byn. Husberg unnar fler den obehandlade mjölken som varken är homogeniserad eller pastöriserad. Den är alltså inte upphettad utan nedkyld direkt efter mjölkningen så alla vitaminer finns kvar och en del bakterier, men det är bra att man får lite motståndskraft, tycker Husberg.

Det skall bli lättare att sälja mjölk direkt från gården. Just nu kan gårdarna sälja 2500 liter per år utan att vara en godkänd produktionsanläggning men den begränsningen skall jord- och skogsbruksministeriet nu skippa. Livsmedelsäkerhetschef Veli-Mikko Niemi berättar att de vill förenkla systemet och att det är en bråkdel av finländare som dricker gårdsmjölk.

Husberg berättar att de satsar en hel del på marknadsföring. De har alltid sålt en liten mängd som direktförsäljning men nu känner allt fler till stället och försäljningen har ökat de senaste fem åren.

Som mjölkproducent får du 43 cent/liter i handen. En liter lättmjölk från butikshyllan kostar kring 1 euro. Köper du obehandlad mjölk direkt från gården kostar det 50 cent per liter.