Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Färre offer än befarat i USA - Obama lovar alla resurser

Från 2013
Uppdaterad 21.05.2013 23:16.
Programmet är inte längre tillgängligt

Offerantalet efter tornadon i den lilla staden Moore i Oklahoma har tidigare räknats fel, uppger myndigheter. 24 offer bekräftas nu vara hittade, varav 9 barn. Den officiella siffran tidigare var 51.

Orsaken till missförståndet är att vissa offer i kaoset kan ha räknats flera gånger. Dödssiffran befaras ändå ännu stiga. Nästan 240 människor är skadade, varav åtminstone 60 är barn.

USA:s president Barack Obama lovar ge de nödställda i Oklahoma alla statliga resurser som behövs.

- Invånarna i Moore ska veta att deras land stannar kvar på marken, bredvid dem, så länge det behövs, sa Obama i Vita huset i Washington.

Obama sa också att räddningsmanskap från närliggande delstater ska delta i röjningsarbetet. Dessutom utlovade presidenten nödinkvartering åt dem som behöver det i universitetet i Oklahoma.

Tidigare utlyste Obama nationellt katastroftillstånd i förorten Moore i Oklahoma som drabbades av en tre kilometer bred tornado.

Presidenten riktade sig speciellt till alla lärare som gjorde allt de kunde för att skydda sina elever. Tornadon slog till på eftermiddagen. Den varade i 45 minuter och hann förstöra flera skolor och sjukhus.

Räddningsarbeten fortsätter och människor räddas ur husruinerna, medan nya stormar förutspås drabba områdena.

Läs också:
Förödelse efter kraftig tornado i USA
Tornadon - plötslig och våldsam