Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HRW: Allt fler kvinnor fängslade för moralbrott i Afghanistan

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 18:07.
En grupp afganska flyktingar på en väg någonstans.
Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV/ epa02919044

Enligt Human Rights Watch döms allt fler kvinnor som anmäler våldtäkter för äktenskapsbrott i Afghanistan. Många av de fängslade kvinnorna och flickorna har försökt fly undan våld eller tvångsäktenskap.

Sedan år 2011 har antalet kvinnor som är dömda för så kallade moralbrott vuxit kraftigt. Ungefär 600 kvinnor sitter fängslade i nuläget, fast de flesta av dem själva är brottsoffer, berättar HRW.

En kvinna som anmäler en våldtäkt till polisen kan istället själv bli dömd för äktenskapsbrott och många som flyr våld och tvångsäktenskap döms för att rymma hemifrån.

Av de 600 kvinnor som är fängslade är 110 enligt HRW flickor under 18 år. Nästan alla har åtalats för att rymma hemifrån.

Antalet kvinnor som är fängslade för moralbrott är nu störst sedan talibanerna störtades från makten av USA år 2001. Talibanerna ledde landet med islamistiska sharialagar i fem år och kvinnors rättigheter begränsades kraftigt.

Nu är aktivister rädda att kvinnornas situation i landet åter håller på att förvärras.

Enligt afghanistanforskaren Heather Barr är en tänkbar orsak till läget att de konservativa känner sig säkrare när utländska trupper är i färd att dra sig ur landet. Majoriteten av trupperna är påväg att lämna landet nästa år.

HRW uppmanar president Hamid Karzai att förbjuda polisen att gripa flickor och kvinnor som rymmer hemifrån. Organisationen efterlyser också internationell hjälp för att trygga kvinnors rättigheter.