Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Konsult risar Raseborg

Från 2013
Uppdaterad 22.05.2013 18:06.
Södra viken i Ekenäs
Bild: YLE/Micke Wikström

Raseborg kan bli Finlands Grekland, säger konsult.

Bristande förtroende och fel sorts attityd är enligt konsult Pentti Martiskainen något som måste förbättras i Raseborg. Det framkommer ur konsultföretaget Novetos färska förslag till strategi för Raseborgs stad.

På sitt möte på måndagen(21.5) fick stadsfullmäktigeförsamlingen i Raseborg något man befogat kan kalla en rejäl utskällning av en man som heter Pentti Martiskainen. Han är vice VD för konsultföretaget Novetos.
Martiskainen har på beställning av stadens ledning kartlagt vilka fel och brister som staden Raseborg har gjort och gör. Han har sammanställt ett förslag till strategi.

Radio Vega Västnyland: Konsult risar Raseborg

Programmet är inte längre tillgängligt

- I Raseborg råder företroendebrist mellan politiker och tjänstemän åt bägge hållen. Också stadens invånare har bristande förtroende för politikerna, slår Martiskainen fast.

Ledande politiker och tjänstemän intervjuades

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Som grund till sin rapport eller förslag till strategi har Martiskainen intervjuat bland andra de ledande politikerna i alla fullmäktigegrupper, stadens ledande tjänstemän och representanter för Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Han har också noga studerat den enkät som nyligen publicerades och i vilken över tusen raseborgare deltog.

Martiskainen har också märkt att politikerna drar hemåt, det vill säga har drabbats av knutpatriotism.

- I stället för att tänka på stadens bästa har alla områden inom Raseborg sina starka ledamöter som försöker föra fram sitt bostadsområdes saker. Karispolitikerna talar helst för Karis, Ekenäspolitikerna för Ekenäs, politiker från Pojo för Pojo och så vidare, säger han.

"Ville ruska om"

Att förslaget till strategi presenterades öppet under fullmäktigemötet inför tevekamerorna och publik, var ett beslut som konsulten tillsammans med stadsdirektör Mårten Johansson, fullmäktigeordförande Thomas Blomqvist (SFP) och styrelseordförande Anders Walls (SFP), fattade.

- Vi kom fram till att det behövs en liten omruskning, att bara säga att här är nu en strategi och vi fortsätter som hittills skulle kanske inte ha lett någon vart.
Och om politikerna och tjänstemännen i Raseborg inte gör någonting, har man i Raseborg enligt konsult Martiskainen endast två alternativ:

- Raseborg kan bli en lika livskraftig och trevlig kommun som finlandssvenska kustkommun Pedersöre i Österbotten. Eller så kan man bli Finlands Grekland. Också i Raseborg har man då en fin skärgård och en nedkörd ekonomi, säger Martiskainen.

Diskussion om artikeln