Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk press kommenterar Husbyhändelser

Från 2013
Uppdaterad 22.05.2013 11:35.
Bildtext Ledarskribenterna behandlar som väntat kravallerna i Stockholms förorter.
Bild: yle/Petra Thilman

I den svenska pressen ser ledarskribenterna på kravallerna i Stockholm från många olika synvinklar. En del av ledarskribenterna betonar samhällsansvar, andra kritiserar regeringen och några tycker att de som ligger bakom upploppen borde fatta sitt eget ansvar.

Expressens ledarskribent inleder med att skriva att våld aldrig är berättigat. När Megafonen, en organisation som jobbar med förortsungdomar i Stockholm, ser kravallerna som missnöje över att polisen har skjutit ihjäl en polis är den enligt Expressen på villovägar.

Men Expressen ser att det är segregation i samhället som ligger bakom våldet.

Skolans roll

Expressens ledarskribent vill satsa på arbetsplatser för unga och en bra skola.

Expressen kräver t.ex. förskola av toppkvalitet, grundskola med små grupper och goda lärarlöner som lockar de bästa lärarna till förorten.

Dessutom hoppas Expressens ledarskribent på att polisen kunde vara mer närvarande på gatorna i förorten.

I ett debattinlägg i Dagens Nyheter uppmanar Salad Rashid som är ledamot i Stockholmsfullmäktige att "Bygga ihop Stockholm". Enligt Rashid saknar invånarna i Husby känslan av samhällstillhörighet.

Vem orkar leva ett liv med sämre självkänsla, sämre folkhälsa, och dessutom kanske utsättas för fördomar och rasism, frågar Rashid.

Regeringen får kritik

Ledarskribenten i Aftonbladet kritiserar regeringens agerande; Högern gör sig dum om Husby lyder rubriken.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gömmer sig och skickar ut integrationsministern Erik Ullehag för att göra utspel om fler poliser, skriver Aftonbladet. Enligt ledarskribenten sammanfattar det här högerns inställning till kravallerna.

Högern med Reinfeldt i spetsen i Sverige vägrar enligt Aftonbladet att se att ökande sociala klyftor har ett samband med kravaller i Husby.

Skyll inte ifrån!

I Svenska Dagbladet betonar ledarskribenten ändå individens eget ansvar och anser att Reinfeldt gör rätt när han i första hand vill ha bättre ordning och fler poliser.

Är det rimligt att vuxenvärlden går de barnsliga och oansvariga "därför- förklaringarna" till mötes, frågar Svenska Dagbladets ledarskribent.

Vad kan vi lära oss i Finland?

Bland den finländska pressen har Helsingin Sanomats ledarskribent reagerat på händelserna i Husby.

Helsingin Sanomats rubrik lyder: Upploppen i Stockholm berättar om utslagningens faror.

Enligt Helsingin Sanomat kan våld inte accepteras, men orsakerna bakom borde beaktas bättre. Också Helsingin Sanomat kritiserar statsminister Reinfeldt för att ha vaknat sent i ärendet.

Helsingin Sanomat ser stadsplanering, integration, och satsning på arbetsplatser som förebyggande av konflikt. Det här ska vi ta lärdom av också här i Finland, skriver Helsingin Sanomats ledarskribent.
Läs om att kravallerna sprider sig i Stockholm

Diskussion om artikeln