Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bibban blir pinupkalender

Från 2013
Uppdaterad 23.05.2013 05:50.
Bildtext PinUpHelsinki® / Jirina Alanko

Pinuppor? Vi? Njaaa, haha, vi är glamorösa vintagebibliotekarier, skrattar Ylva Larsdotter.

Morgonöppet: Pinup-bibliotekarierna besökte Morgonöppet

Programmet är inte längre tillgängligt

Larsdotter, bibliotekarie vid Arbis i Helsingfors, och Kitty Rönnberg, pedagogisk informatiker vid Esbo stadsbibliotek, är två av eldsjälarna bakom ett projekt som nu i höst kommer att resultera i en pinup-bildkalender med bibliotekariemotiv, eller som Rönnberg föredrar att kalla det –

- En kalender i vintagestil med flirt i blicken.

I kalenderns redaktion ingår förutom Rönnberg och Larsdotter också Marjo Perälä från Vanda stadsbibliotek. De tre delar på ett intresse för vintage och hade under en längre tid på var sitt håll hyst idéer om en kalender av det här slaget, och då trion träffades på en bibliotekariekonferens i höstas beslöt de sig för att göra slag i saken.

Idén med dylika kalendrar, ofta lekfullt erotiska men smakfullt gjorda och med glimten i ögat, är ju inte ny. Olika yrkeskårer har gjort sina egna versioner, Larsdotter nämner poliser, brandmän, sjuksköterskor och lantbrukare som exempel, och nu hade då turen kommit till bibliotekarierna, konstaterar hon.

Bildtext Kitty Rönnberg (t.v.) och Ylva Larsdotter: Ssschhh!

- Anledningen är väl att vi ville bryta med stereotypierna som finns kring vår yrkeskår, och visa lite nya sidor av bibliotekarier och bibliotek, och säger Larsdotter.

- Alla bibliotekarier har hårknut i nacken och glasögon, det är väl en uppfattning som många har fortfarande, säger Rönnberg.

"Det finns så många vackra bibliotekarier!"

Intervjun till ära har Rönnberg faktiskt själv lagt upp håret i en klassisk bibliotekarieknut i nacken, ”men den är på sned”, säger hon med ett skratt.

Modellgardet på de tolv bilderna består av bibliotekarier i åldrarna 22 till cirka 60, sju av dem är kvinnor och fem är män, i alla färger, former och storlekar. Några problem att hitta frivilliga modeller hade man inte, säger Ylva Larsdotter.

- Tvärt om, vi kunde ha gjort kalendrar för flera år! Det finns så många fina och vackra bibliotekarier!

Kommer kalendern då att innehålla även den klassiska bilden av den strikta bibliotekariedamen med glasögonen, hårknuten och pekfingret höjt i SSCCHHH!-gesten? Självklart, säger Larsdotter och skrattar.

- Naturligtvis! Och jag hoppas ju att jag kommer att få vara den där bibliotekarien, à la The Great Gatsby. SSSCHH!