Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Vokalgruppen Ensemble Norma gjorde succé.

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Ensamble Norma
Bildtext skivreleasekonsert " Hei Lempi" 2011
Bild: Ville Kukkonen

De sex tävlande grupperna från Danmark, Sverige, Tyskland och Finland valdes på basis av inskickade inspelningar. Första pris i tävlingen gick till OnAir (Tyskland), och de belönades med en prissumma på 25000DKK. Andra pris gick till Ensemble Norma, som belönades med 15000DKK, och tredje till Harmuth und die Hitmaschine (Tyskland), som belönades med 10000DKK. Ensemble Norma fick dessutom ett specialpris för det bästa arrangemanget av den obligatoriska låten i hela festivalens kör- och vokalgruppstävling. Arrangemanget var gjort av gruppens sångare Ida Olsonen.

Ensemble Normas 15 minuter långa program bestod av ett eget bossa nova -nummer, finsk folkmusik med inslag av fri improvisation samt gruppens arrangemang av tävlingens obligatoriska låt, danska singer-songwritern Oh Lands ”Wolf & I”. Juryn som bestod av Jussi Chydenius (Rajaton), Emma Nilsdotter (The Real Group), Jonathan Minkoff (Blue Jupiter) och Morten Kjaer (Vocal Line, Mpact och BasiX) prisade gruppen för dess starka närvaro, konstnärliga ambition och kännspaka stil.

Aarhus Vocal Festival 2013 är Europas största festival inom rytmisk vokalmusik, och har ordnats fyra gånger sedan urpremiären 2006. I år betonades nytänkande i festivalens artistval, eftersom temat var ”Vocal innovation”. Vokalgruppstävlingen är en del av en fyra dagars festival, som årligen lockar till sig branchens främsta artister.

Ensemble Norma gav ut sin omtyckta EP-skiva ”Hei lempi!” i april 2011, och placerade sig året därpå som tvåa i A Cappella Contest Leipzig i april 2012. Gruppen komponerar och arrangerar själv sin musik, som är en fyndig kombination av folkmusik, jazz och improvisation.

Efter tävlingen i Lepizig besökte gruppen Radio Vega och Nyländsk förmiddag för att glädja med lite live a capella sång.

Ensemble Norma = Virva Immonen, Mirva Soininen, Ida Olsonen, Silja Kulo, Sini-Maaria Virolainen.

Nyländsk förmiddag: NFM Ensemble Norma LIVE My Heart Belongs to Daddy

Programmet är inte längre tillgängligt

Nyländsk förmiddag: Ensemble Norma LIVE Improvisation-Improvisointi

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan