Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skolmusik 2013-special

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Programmet är inte längre tillgängligt
Skolmusik 2013: Avslutningskonserten i Esbo - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Att evenemanget blev en stor succé, som samlade över 7000 deltagare kring sång och musik, vet vi redan vid det här laget. Men också inför festkonserten var förväntningarna höga:

- Det är faktiskt väldigt mycket elever där, över 4000 ska det vara på slutkonserten, säger Ivar Sundman med en viss förväntansfylld spänning i rösten. Ivar går i klass 4 M i Minervaskolan, och jag träffade honom fredagen innan själva galakonserten tillsamman med skolkompisarna Edward och Knut.

Men Ivar är i alla fall övertygad om att det kommer att bli roligt att få delta och sjunga med. I övrigt hade pojkarna tidigare hunnit vara med om Tapiolakörens konsert på torsdag kväll och deltagit i åtminstone en av workshoparna, där man fick bekanta sig med afrikansk dans.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det var jätteroligt, berättar Ivar, eleverna samlades i en ring och så var det en emigrant från Afrika som spelade musik, och vi fick dansa och sjunga på afrikanska.

Det svåraste var att hålla rytmen, och på det hela taget var det mer betoning just på rytm än pojkarna har vant sig vid. Men det gick bra ändå, säger Ivar.

Jag ville också höra vad pojkarna hade för tankar om festkonsertens tema, som för i år lämpligt nog var schlager; vad väcker schlager och eurovisionstävlingar för tankar hos tioåringar, är det här någonting som man följer med och känner till? Då är det Edward som först ger svar på tal:

- Nä, jag följer aldrig med sådana där tävlingar, säger han och berättar vidare att han inte just tittar på tv alls, bara filmer i så fall.

Programmet är inte längre tillgängligt

Ivar och Knut däremot hade nog följt med både Melodifestivalen och bandat semifinalerna i Eurovisionstävlingarna. Av tidigare Eurovisionsvinnare och klassiker inom genren var åtminstone Abbas och Herreys bidrag bekanta. Både Waterloo och Diggi-loo diggi-ley visste pojkarna vidare att ingår i ett potpurri med svenska schlagerfavoriter som hörde till konsertens repertoar.

Men vid sidan om dessa schlagerpärlor som uppförs på slutkonserten för Skolmusik 2013, har det för i år också skrivits fyra helt nya beställningsverk enkom för konserten. En av dessa låtar har skrivits av Niklas Rosström med text av Thomas Lundin. Och Thomas Lundin, som också uppträder som en av konferenciererna i Barona Arena vid sidan om Eva Kela, han berättar i programmet mera om dessa beställningsverk.

Readktör: Ralf Sandell

Skolmusik genom tiderna på Arkivet.